Un acord între OMV Petrom și compania de stat moldoveană Energocom promite livrări sigure de gaze naturale din zăcământul Neptun Deep, cel mai mare proiect offshore din Marea Neagră.
România și Republica Moldova fac un pas important în consolidarea securității energetice regionale. Un nou contract semnat între OMV Petrom și Energocom prevede furnizarea de gaze naturale către Moldova, din cel mai amplu proiect românesc de extracție offshore, Neptun Deep. Acest parteneriat vine într-un context marcat de instabilitate în aprovizionarea cu gaze din Est, oferind Moldovei o alternativă sustenabilă.
OMV Petrom, livrări sigure de gaze către Republica Moldova, timp de trei ani
OMV Petrom, în parteneriat cu Romgaz, va furniza gaze naturale companiei moldovene Energocom printr-un contract semnat recent.
Gazele vor fi livrate în România, la punctul virtual de tranzacționare (VTP), urmând să ajungă în Republica Moldova. Contractul are o valabilitate de trei ani și vizează susținerea necesarului energetic al Moldovei printr-o sursă alternativă, în contextul renunțării treptate la gazele rusești.
Potrivit autorităților române, cantitatea agreată reprezintă mai puțin de 1% din rezervele minime estimate ale perimetrului Neptun Deep.
Totuși, livrările reprezintă un pas semnificativ pentru Moldova, care își consolidează independența energetică.
„Într-o perioadă în care siguranța energetică a multor state europene este zdruncinată, România face diferența. Așa trebuie să fim: pilon de stabilitate pentru toată regiunea.
OMV Petrom, partenerul Romgaz în proiectul Neptun Deep, și Energocom SA, compania de stat din Republica Moldova responsabilă cu achiziția și furnizarea de energie electrică și gaze naturale, au semnat un contract pentru furnizarea de gaze naturale către frații de peste Prut, gaze ce vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep”, a scris Sebastian Burduja pe Facebook.
Neptun Deep – proiect strategic pentru întreaga regiune
Zăcământul Neptun Deep este situat la 160 de kilometri de țărmul românesc al Mării Negre și reprezintă cel mai mare proiect offshore din România.
Primele lucrări de foraj pentru dezvoltarea zăcământului au început în martie, fiind coordonate de OMV Petrom și Romgaz.
Estimările indică rezerve de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu primele livrări comerciale așteptate în anul 2027.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, a subliniat importanța strategică a resurselor din Marea Neagră.
„Resursele din Marea Neagră sunt un avantaj strategic pentru noi și o responsabilitate față de vecinii și frații noștri. Am spus mereu către Neptun Deep este despre solidaritate, despre viitorul energetic comun al regiunii. Semnarea acestui contract demonstrează că România nu doar promite, ci livrează resurse, siguranță și încredere.
Prin această livrare de gaze către Republica Moldova, România confirmă rolul său de furnizor de securitate energetică în regiune. Este o misiune pe care ne-o asumăm cu responsabilitate, conștienți că stabilitatea energetică este fundamentul unei economii funcționale și al unui stat puternic”, a afirmat oficialul, evidențiind dimensiunea regională a proiectului.
Moldova își asigură aprovizionarea din surse diversificate
Republica Moldova a căutat în mod activ surse alternative de energie, în special după 2021, când livrările de gaze din Rusia au fost reduse semnificativ.
Compania Energocom a reușit atunci să importe gaze naturale lichefiate din alte regiuni, inclusiv din afara Europei. Acum, prin semnarea acestui nou contract, Moldova își consolidează aprovizionarea pe termen lung cu resurse din apropiere.
Ministrul Energiei din Republica Moldova, Dorin Junghietu, a apreciat impactul acordului asupra siguranței energetice.
„După ce Rusia a redus livrările de gaze către Republica Moldova, în 2021, Energocom a demonstrat că poate aduce gaze naturale lichefiate chiar de peste ocean, iar acum securizează livrările din cel mai mare proiect offshore din Marea Neagră ce urmează să înceapă extracția într-un viitor apropiat. Prin contractul acesta pe termen lung, vom contribui la diversificarea surselor de aprovizionare și, astfel, la securitatea energetică a țării”, a precizat el în comunicatul oficial transmis presei.