Gabriela Firea vrea să întrebe bucureștenii dacă sunt de acord să dea câteva milioane de Euro pentru demolarea Cathedral Plaza. De ce nu s-a făcut un sondaj și atunci când s-a atribuit construcția clădirii tocmai nașei de nuntă a doamnei Firea?
Culmea democrației. Doamna primar Gabriela Firea vrea să afle ce părere au bucureștenii despre costurile unei demolări care, atenție, trebuia pusă în aplicare din 2013. Așa sună hotărârea judecătorilor, este definitivă, pentru ce mai este nevoie de un sondaj printre locuitorii capitalei? Deciziile justiției pot fi cumva anulate de votul cetățenilor? Și de când vă pasă atat de mult de părerea cetățenilor, doamna Firea? Clădirea este construită ilegal, asta e tot ce contează, de s-a continuat construcția ei din moment ce exista o decizie definitivă a judecătorilor, care preciza clar că trebuie demolată? Bucureștenii întreabă, justificat, dacă este doar o coincidență faptul că respectiva clădire se află în proprietatea nașei de nuntă a Gabrielei Firea.
De ce să plătească cetățenii costurile demolării? Au dat bucureștenii avizele de construcție, au semnat ei aprobările? S-a organizat la acea vreme un referendum prin care locuitorii capitalei erau întrebați dacă este sau nu oportună construția acelei monstruozități? De când este consultată populația cu privire la felul în care se cheltuiesc banii de către autoritați, de când le pasă primarilor ce cred oamenii despre o hotărâre luată de ei și consilierii lor? Asta deranjează cel mai mult la ideea acestui referendum, ipocrizia din spatele ei. De ce nu sunt puși să plătească petru demolare cei care au dat avizele de construcție, adică funcționarii din Primărie?
Deciziile justiției se execută, nu se supun unui referendum. Nu poți chema cetățenii să-și dea cu părerea asupra unei sentințe judecătorești, un primar ar trebui să știe asta. Nimeni nu crede că doamnei primar chiar îi pasă de opinia oamenilor, Gabriela Firea doar se folosește de ei, sub pretextul că îi informează, vezi Doamne, despre felul cum se cheltuiesc banii. Demolarea se face ori pe banii Primăriei (pentru funcționarii care au dat aprobări ilegale), ori pe banii constructorului, care a mers înainte cu lucrările, deși era un proces pe rol. Lucrurile sunt clare în acest sens, de ce snt mestecați bucureștenii în toată această tărășenie?
Nu ne amestecăm în disputa dintre Biserica Catolică și Gabriela Firea, ne interesează doar de ce trebuie locuitorii capitalei să plătească pentru ceea ce sună a corupție. Dacă tot am ajuns la ideea sondajului, de ce nu s-a făcut așa ceva când s-a decis aprobarea pensiilor speciale pentru parlamentari, sau când s-au votat salariile și sporurile lor nesimțite? De ce nu se face referendum când se decid măririle de taxe și impozite? Au fost întrebați bucureștenii dacă sunt de acord cu costurile de 1,7 milioane de lei pentru un prăpădit de concert? Sau în astfel de cazuri nu le mai pasă politicienilor de opinia oamenilor pentru felul în care sunt cheltuiți banii lor? Ceea ce propune Gabriela Firea este un referendum pentru încălcarea legii, pentru că decizia judecătorilor nu poate fi discutată, doar se aplică, punct.
Nu ne spuneți că dumneavoastră sau altor politicieni vă pasă de părerea oamenilor, domană primar, nimeni nu vă crede. Așa cum scrie la carte, primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi (mai ales) punerea în aplicare a legilor. Este o vorbă veche care spune că ”Unde-i lege nu-i tocmeală”, așa că lăsați acest tertip cu referendumul sau sondajul de opinie.
Cristian Huluban