Fără doar și poate, curtea și grădina sunt prelungirea firească a locuinței noastre, un bun motiv pentru care ar fi bine să le acordăm mai multă grijă și atenție în ceea ce privește (re)amenajarea. Până la urmă, deciziile pe care le vom lua vor influența și atmosfera locului, și funcționalitatea, și starea de spirit a celor care se bucură de acel loc.
Tendințele cromatice pentru mobilierul de exterior reflectă (re)întoarcerea la natură, dar și o (mai mare) deschidere către combinații îndrăznețe, dar cu măsură. Se observă o preferință clară pentru verdele pădurii și nuanțele pământii, dar și pentru albastrul mării sau griurile pietrei naturale.
Trebuie subliniat că nuanțele pentru mobilierul outdoor nu se limitează la estetica generală; ele sunt alese în funcție de expunerea la soare, textura materialelor, ambientul (urban, rural, marin) și chiar scopul spațiului (relaxare, socializare, dining). Un spațiu în care alegi culorile potrivite devine un spațiu care te reprezintă – personal, confortabil și, cel mai important, viu.
Tonurile neutre
Când începi să-ți amenajezi spațiul exterior, terasa amplă, balconul sau grădina, primele culori către care te vei orienta – dacă îți dorești un rezultat echilibrat și elegant – sunt cele neutre. Designerii de interior și exterior insistă asupra acestui punct de plecare, deoarece tonurile neutre oferă libertate creativă pentru accente cromatice ulterioare.
Bejul, cremul, griul deschis, albul murdar sau nuanțele de nisip sunt plăcute vizual, dar și extrem de versatile. Se potrivesc oricărui stil (de la minimalist scandinav la rustic mediteranean sau chiar boho chic) și te invită la relaxare. Tonurile neutre permit un joc cromatic ulterior, lăsând loc pentru accesorii în nuanțe vibrante care pot fi schimbate în funcție de anotimp, dispoziție sau eveniment.
Verdele olive și închis
Din ce în ce mai mulți designeri promovează tonurile de verde în spațiile exterioare: nuanțele sofisticate de verde olive, verde salvie sau verde închis sunt preferatele anului 2025 pentru că imită fidel culorile pe care le regăsești în grădină, dar creează și o integrare lină între mobilier și vegetație.
E ca și cum mobilierul ”dispare” în peisaj, fără să fie invaziv. Verdele transmite un mesaj de liniște și echilibru, ajutând la crearea unui spațiu reconfortant în care să evadezi după o zi solicitantă. În plus, această culoare are o dimensiune ecologică – este adesea asociată cu sustenabilitatea și cu alegeri responsabile față de mediu.
Albastru marin și navy
Albastrul este, fără îndoială, o culoare care evocă libertate, aer curat, mare și seninătate. Dar când alegi să-l aduci în mobilierul outdoor contează mult ce nuanță selectezi. Designerii mizează în 2025 pe tonurile mai profunde, în special albastrul navy, bleumarinul închis sau chiar bleu-ul ”stormy”.
Aceste nuanțe se potrivesc excelent în combinații cu lemnul sau fibrele vegetale. Un colț de relaxare cu o canapea navy, pe o podea din lemn natur și ghivece albe creează o atmosferă sofisticată, de resort de lux. Albastrul marin este alegerea ideală set mobilier gradina pentru cei care vor un bun echilibru între sobrietate și rafinament, fără a să opteze pentru negru. În plus, este o culoare curată din punct de vedere vizual – nu captează excesiv lumina și nici nu se estompează rapid sub soare, ceea ce o face practică pe termen lung.
Galben muștar și portocaliu
În contrast cu tonurile calme și discrete, designerii propun și accente cromatice care să aducă un strop de dinamism în amenajarea exterioară: galben muștar, portocaliu teracotă, cărămiziu sau ocru. Acestea pot fi integrate printr-o pernă decorativă, o pătură, o vază ceramică sau chiar un fotoliu accent.
Culorile calde stimulează emoțiile pozitive și comunică energie, bucurie, optimism. În plus, se potrivesc de minune cu peisajele verii târzii sau ale toamnei, când lumina devine mai blândă, iar frunzele capătă aceleași nuanțe pământii.
Gri antracit și negru
Pentru cei care preferă design-ul modern și industrial, gri antracit, grafitul și negrul mat devin din ce în ce mai populare în mobilierul outdoor. Ele creează un contrast puternic cu vegetația și potențează formele arhitecturale ale teraselor sau balcoanelor.
Griul antracit se pretează structurilor din aluminiu sau oțel, rezistente la intemperii, și oferă o notă de stabilitate vizuală. Poate fi folosit pentru accente mai luminoase (perne în tonuri pastel sau plante decorative), câtă vreme se păstrează echilibrul cromatic pentru a evita un efect prea sobru.