Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că administratorii unor restaurante nu respectă regulile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 şi susţine că nu se poate afirma că restaurantele nu sunt surse de infectare, întrucât puţini oameni declară exact unde au fost când se fac anchetele epidemiologice.
Arafat a riterat ideea că autorităţile nu intenţionează să recurgă la ”o închidere totală” a activităţilor însă vor lua la nivel zonal ”măsuri de restricţie temporare care să limiteze creşterea”.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că, având în vedere că oamenii nu declară că nu au respectat regulile când au mers la restaurant, atunci când sunt diagnosticaţi cu COVID-19, nu se poate afirma că sectorul alimentaţiei publice nu este responsabil pentru răspândirea virusului.
”Cei care se îmbolnăvesc niciodată nu vin să ne spună «am fost la restaurant şi nu am respectat regulile». Însă, din păcate,- şi aici partea de responsabilitate şi a operatorilor economici este una foarte serioasă – din păcate inclusiv ieri seară s-au văzut restaurante şi operatori economici care nu respectă regulile.
S-a încercat să se pună regulă că cel care nu respectă se închide timp de două, de patru săptămâni, ca să lase pe ceilalţi care respectă regulile să meargă mai departe, nici asta nu s-a putut la acest moment la nivel legislativ. Nu putem să spunem că oamenii nu se îmbolnăvesc în restaurante, pentru că totuşi nu avem pe nimeni care vine şi declară unde a fost, dacă a fost în restaurant şi să spună că nu a respectat regulile acolo”, a afirmat Raed Arafat, duminică, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.