Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a transmis, duminică, o serie de sfaturi pentru consumatorii care doresc să cumpere peşte şi produse din peşte, în perioada sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor.
Paul Anghel recomandă oamenilor să fie foarte atenţi la aspect şi să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate.
„Este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze”
„Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită”, a transmis Anghel, într-o postare pe Facebook.
Un alt sfat se referă la solicitarea şi pătrarea bonului de casă, în eventualitatea în care clientul doreşte să reclame calitatea produsului.
Potrivit sursei citate, produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.
„Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a arătat Paul Anghel.
Reprezentantul ANPC i-a mai sfătuit pe consumatori să nu cumpere alimente cu aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau cu gheaţă în ambalaj, nici produse al căror ambalaj este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigura salubritatea produsului.
Ce au găsit comisarii ANPC la controale, în anii trecuți
El a amintit că, în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la vânzare, în urma unor controale, produse neconforme, precum: chefal proaspăt expus pe pat de gheaţă al cărui muşchi prezenta o consistenţă flască, burtă moale, umflată, amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe; crap proaspăt care prezenţa semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistenţă moale şi miros nespecific; macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut; conserve de ”sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă (ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admism conform News.ro.
De asemenea, în anii trecuţi s-au găsit file de pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporţie de glazură de peste 28%; cod congelat, de provenienţă Spania, pe a cărui etichetă se declara glazură ”zero”, iar în urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi fără înscrierea datei durabilităţii minimale pe etichetă; utilizarea de denumiri improprii/ menţiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provenienţă Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre; baby hering provenienţă Polonia, comercializat sub denumirea de oblet) sau şprot comercializat ca şi hamsie.
„O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenţa modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistentă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afară spaţiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat şi neautorizat, peşte sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, a menţionat Paul Anghel.