A apărut prospectul vaccinului Pfizer împotriva coronavirusului. Vei fi imunizat abia după șapte zile de la administrarea celei de a doua doze de vaccin și te poți vaccina doar dacă ai peste 16 ani.
Dacă ai sub 16 ani și vrei să te vaccinezi nu se cunosc efectele asupra organismului.
În prospect vaccin covid este precizat că nu au fost făcute studii pentru a vedea cum reacționează organismul uman dacă vaccinul este amestecat cu alte medicamente și nici nu se cunoaște efectul său asupra femeilor însărcinate sau care alăptează. De asemenea nici studii în privința fertilității nu au fost făcute.
Cele mai des întâlnite efecte adverse care au fost resimțite de către cei cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer sunt: 80% au resimțit durere la locul injectării timp de câteva zile, 60% au resmințit oboseală, 50% au avut dureri de cap, 30% au avut dureri musculare, 30% au avut frisoane, 20% au avut dureri articulare si 10% au făcut febră.
Autorităţile sunt pregătite să înceapă campania de vaccinare pe data de 27 decembrie.
“Am făcut un prim pas punând piatra de temelie prin faptul că un teren al Academiei de Poliţie a fost trecut în proprietatea spitalului şi vă anunţ în premieră că luna viitoare vor începe procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate. În cadrul acestui nou spital va funcţiona şi Centrul de Transfuzii care va avea în viitor şi o bancă de plasmă”, a menţionat Vela.
“Este un prilej să subliniez că nu mai târziu de vineri am participat împreună cu preşedintele ţării la inaugurarea Centrului de depozitare a vaccinului împotriva acestui virus, avem tot ceea ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie şi folosesc acest prilej pentru a-i îndemna pe toţi cetăţenii ţării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituţiile statului şi în toate demersurile care au fost întreprinse astfel încât să putem să avem o campanie coerentă şi eficientă”, a transmis premierul interimar.
Vaccinurile vor pregăti organismul uman să se apere împotriva COVID-19. Pentru a pătrunde în organism și pentru a cauza boala, virusul SARS-CoV-2 utilizează o proteină aflată pe învelișul său, proteină denumită proteina S (spike). Vaccinurile conțin instrucțiunile genetice (ARN mesager) necesare pentru generarea proteinei S.
Când o persoană este vaccinată, celulele sale vor ”citi” instrucțiunile genetice din ARN-ul mesager și vor sintetiza proteina S. Sistemul imun al persoanei respective va recunoaște această proteină ca fiind străină și va declanșa mecanismele de apărare imună, producând anticorpi și celule T specifice. Dacă mai târziu, persoana vaccinată va intra în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și, prin intermediul anticorpilor și al celulelor T specifice, va neutraliza virusul, prevenind, astfel, intrarea în celulele sănătoase ale corpului și distrugând eventualele celule infectate. Astfel, se va asigura protecția împotriva COVID-19, potrivit prospect vaccin covid.