Programul “Noua Casă”, care înlocuiește “Prima Casă” și pentru care Guvernul Orban a pregătit o Ordonanță de Urgență aflată pe ordinea de zi a ședintei de miercuri 22 iulie, vine cu schimbări majore pentru românii care vor să-și cumpere o locuință nouă. Noua lege instituie două plafoane, de 140.000 euro, respectiv 70.000 euro.
Programul Noua Casă 2020: locuințe mai scumpe decât în “Prima Casă”
Programul Noua Casă 2020. Creditul maxim garantat de stat ajunge la 140 de mii de euro, dublu față de vechiul program, conform proiectului de OUG. O precizare importantă: cine îşi va putea permite un astfel de împrumut va trebui să dea şi un avans de 15%. Nu la fel stau lucrurile pentru suma de 70.000 de euro, unde avansul poate de fi de 5%.
Programul Noua Casă 2020. Conform specialiștilor financiari, cine alege un credit de 70 de mii de euro trebuie să aibă un venit minim de 3.800 de lei, ca să poată suporta o rată care ar ajunge la 1.700 de lei.
Programul Noua Casă 2020. Care sunt argumentele Guvernului
Programul Noua Casă 2020. Guvernul listează mai multe argumente pentru necesitatea noului program de garantare a creditelor: Accesul la credit în vederea achiziției unei locuinţe a devenit dificil pentru familii, ca efect al crizei economice, conducând la imposibilitatea acestora de a-şi schimba locuința în raport cu nevoile de locuit ale acestora şi/sau cu creşterea numărului membrilor familiei.
Programul Noua Casă 2020. Neadoptarea unor măsuri imediate, pe calea unei ordonanţe de urgenţă, care să contracareze efectele pandemiei cu COVID-19 și ale crizei economice, ar conduce la amplificarea dificultăţilor de accesare a creditelor garantate pentru achiziția de locuințe, fiind de natură să limiteze accesul familiilor la locuinţe şi la asigurarea unor condiţii decente de viaţă şi locuit pentru acestea, spune Executivul.
Programul Noua Casă 2020. În contextul pandemiei COVID 19 s-a generat o tendință de blocare a tranzacțiilor pe piața imobiliară, date fiind măsurile instituite în perioada stării de urgență, precum și a stării de alertă, nu poate fi amânată reglementarea unor măsuri adecvate de sprijin în vederea asigurării accesului la finanţare, prin asigurarea unor produse de finanțare-garantare care și-au dovedit în timp eficiența și efectele pozitive, mobilizatoare de fluxuri financiare și antrenante în economie.
Pentru locuinţele vechi avansul rămâne de 5%
Programul Noua Casă 2020. Ordonanţa Guvernului prevede că, în cazul locuinţelor noi, construite în ultimii cinci ani, creditul maxim este de 140.000 de euro. Iar avansul, de 15%. Pentru locuinţele vechi, avansul rămâne de 5%, dar creditul maxim creşte la 70 de mii de euro.
Programul Noua Casă 2020. Valoarea creditului destinat achiziţiei unei locuinţe noi este de maximum 140.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
Programul Noua Casă 2020. Creditul acordat unui beneficiar pentru achiziţia celorlalte categorii de locuinţe este în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei”, se spune în proiectul de OUG.
Vestea proastă: După “Noua Casă” se scumpesc iar locuințele
Unii specialişti financiari sunt de părere că efectele schimbărilor ar putea duce la scumpiri. ″Dublarea creditului maxim va distorsiona piaţa imobiliară, va duce la creştere artificială a preţurilor şi avem un risc de supraîndatoare. Acum, costurile sunt mici. În 30 de ani, dobânzile variabile din program pot creşte semnificativ″, spune Irina Chițu, Specialist Financiar, citat de ProTV.
Cei care vor alege varianta maximă a creditului, de 140 de mii de euro, trebuie să fie pregătiţi cu venituri pe măsură. La un credit pe 30 de ani, venitul minim necesar ar fi de 7.700 de lei, iar rata ar fi de 3.400 de lei.