Cu mare bucurie, anunțăm programul liturgic dedicat aducerii capului Sfântului Ioan Gură de Aur la București, un moment de o deosebită însemnătate pentru toți credincioșii ortodocși. Această binecuvântată ocazie oferă momente de liniște sufletească, rugăciune și recunoștință față de unul dintre cei mai mari sfinți și dascăli ai Bisericii noastre.
Așa cum s-a anunțat anterior, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur vor fi aduse la Catedrala Patriarhală înainte de data de 13 iulie, de către o delegație de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped din Muntele Athos, condusă de Părintele Stareț Efrem Vatopedinul. Evenimentul se desfășoară în contextul comemorării a 251 de ani de la aducerea la București a moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Capitalei.
Programul liturgic pe zile
Vineri, 11 iulie 2025
- După Sfânta Liturghie, în jurul orei 13:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va întâmpina delegația de la Mănăstirea Vatoped, care va aduce capul Sfântului Ioan Gură de Aur.
- Se va săvârși Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur.
- De la ora 16:00, vor avea loc Vecernia cu Litie și Paraclisul Sfântului Ioan Hrisostom.
Sâmbătă, 12 iulie 2025
- În cursul dimineții: Miezonoptica și Utrenia.
- Urmează Sfânta Liturghie și slujba Parastasului.
- De la ora 16:00: Privegherea în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Duminică, 13 iulie 2025 – Ziua praznicului
- De la ora 7:00, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, alături de moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou, vor fi purtate în procesiune și așezate la Baldachinul Sfinților pentru închinare.
- De la ora 9:00, la Altarul de vară din apropierea Catedralei, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească.
- Sărbătoarea se va încheia de la ora 16:00 cu Vecernia și Paraclisul Sfântului Dimitrie, iar la final, moaștele vor fi reașezate în Catedrală.
Minunea urechii stângi nestricate a Sfântului Ioan Gură de Aur
Deși fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur sunt răspândite în lume, cele mai de preț părți – capul sfântului la Mănăstirea Vatoped și mâna dreaptă la Mănăstirea Filotheu – se păstrează în Sfântul Munte Athos. Pelerinii rămân adesea uimiți văzând că urechea stângă a Sfântului Ioan a rămas nestricată.
Potrivit tradiției, această minune este legată de o întâmplare din timpul vieții sfântului. Pe când era patriarh, ucenicul său, Proclu, l-a surprins de mai multe ori în timp ce un bărbat matur și pleșuv îi șoptea la ureche. La întrebarea ucenicului, Sfântul Ioan a înțeles că acesta îl descrisese chiar pe Sfântul Apostol Pavel, care îl lumina în lucrarea sa de tâlcuire a Scripturilor. Drept recunoștință, Sfântul Ioan a sporit și mai mult în rugăciune și râvnă.
Din acest motiv, urechea prin care a primit șoaptele inspirate a rămas nestricată, ca dovadă a harului dumnezeiesc și a lucrării duhovnicești a sfântului. Este o mărturie vie pentru credincioși, un îndemn de a ne deschide și noi sufletele pentru a auzi și urma cuvântul lui Dumnezeu.
O ocazie de rugăciune, credință și binecuvântare
Aducerea capului Sfântului Ioan Gură de Aur în București este o șansă rară, mai ales pentru femeile care nu pot merge în Sfântul Munte Athos, de a se închina și a cere ajutorul sfântului.
Prin scrierile sale despre familie, educarea copiilor și viața creștină, Sfântul Ioan Gură de Aur continuă să fie un îndrumător pentru credincioși, arătând cum putem trăi cu dragoste, curăție și nădejde în mijlocul lumii.
Să primim cu sufletul deschis acest dar duhovnicesc și să ne rugăm ca Sfântul Ioan Gură de Aur să mijlocească pentru noi toți, pentru întărirea credinței și a dragostei față de Dumnezeu și aproapele nostru!