Cod roșu, dacă-i putem spune așa, de cutremure produse în Oltenia, și în special zona Gorjului, în ultimele două săptămâni. Au fost peste 800 de seisme, de intensitate mică, totuși, dar care chiar și așa îi îngrijorează pe specialiști.
Printre aceștia, și profesorul Gheorghe Mărmureanu, specialist în seismologie.
Mărmureanu: „Pot ajunge rapid în zona Hunedoarei”
Fost director al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, prof. Gheorghe Mărmureanu afirmă că valul de cutremure din Gorj ar putea migra spre alte zone din țară.
„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.
Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat.
E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat profesorul Gheorghe Mărmureanu, citat de adevarul.ro.
După cele două seisme din Gorj, de 5,2 şi 5,7, produse în 13, respectiv 14 februarie, au avut peste 800 de replici, cu o frecvență și magnitudine în scădere, după cum arată datele Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Pe de altă parte, INCDFP susține că ne putem aștepta la replici chiar și la o lună de la producerea unor seisme majore.