Nu este vina unui copil că s-a născut cu un handicap, după cum nu este nici meritul nostru că ne-am născut normali.
Andrei, un copil de 14 ani din Botoșani, care a fost diagnosticat cu sindromul Down, a fost umilit de profesori, colegi și de părinții acestora, care s-au coalizat împotriva lui, încercând să-l îndepărteze din școala unde învăța. Bietul copil a trecut prin momente cumplite, s-a închis în el și s-a izolat, și doar în fața unui psiholog a acceptat să dezvăluie coșmarul prin care a trecut. Andrei a fost victima șicanelor și discriminării din partea unor profesori și părinți care își spun oameni, dar care cu primul prilej își arată adevărata față, jignindu-i pe aceia care nu sunt atât de perfecți precum ei.
Sindromul Down nu este o boală, este o modificare genetică, care se produce în momentul concepției fătului. Acest sindrom produce anumite dizabilități și probleme medicale asociate, o combinație de diferite simptome. Sindromul Down nu este vindecabil, este o schimbare genetică definitivă, și nu este ereditară. Este foarte important ca cei care au fost diagnosticați cu acest sindrom să fie tratați și considerați la fel ca oricare altă ființă umană, să fie incluși în programul familiei și al școlii și înconjurați cu multă afecțiune și răbdare. Este exact ceea ce nu au făcut profesorii, colegii și parinții acestora în cazul lui Andrei, care a fost izolat și disciminat de către cei care ar fi trebuit să se comporte normal, civilizat cu el.
Părinții lui Andrei nu au vrut să asiste neputincioși la chinul prin care trecea copilul și s-au adresat unui for care se ocupă de problemele celor cu dezabilități. Iar cei de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) au sesizat în februarie 2016 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la cazul lui Andrei, împotriva căruia se coalizaseră mai multe cadre didactice și părinți care cereau excluderea copilului din școala unde învăța.
Verdictul celor de la CNCD, venit după aproape un an, a fost unul clar, fără echivoc, constatând existența faptei de discriminare directă, și încălcarea implicită a dreptului la demnitate și educație al lui Andrei. Doi profesori și șase părinți, care complotaseră pentru îndepărtarea elevului, au primit câte un avertisment, iar dacă pe viitor vor mai exista astfel de plângeri împotriva lor, vor fi amendați direct cu 30.000 de lei. De asemenea, o comisie a Inspectoratului Școlar Județean va participa la ore și îi va monitoriza pe dascălii implicați în acest caz.
Cu ajutorul părinților și al celor de la CEDCD, Andrei a reușit să învingă sistemul și prejudecățile acestuia, bucurându-se acum de o viață normală, așa cum merită. Sunt convins că profesorii și părinții care au încercat să-l alunge din școală pe Andrei se consideră cetățeni model, adevărate exemple pentru copiii lor, probabil ne vor spune că sunt și creștini practicanți, care merg în fiecare duminică la biserică. A fi creștin practicant se referă la o diferență între cei cu adevărat credincioși și cei credincioși doar cu numele, cu alte cuvinte vorbim despre credința care se manifestă la nivelul faptelor, nu doar al vorbelor. Am mai spus-o, degeaba te duci la biserică în fiecare duminică, dacă în restul timpului nu faci nicio faptă bună, dacă nu ajuți pe nimeni, sau îi jignești pe cei loviți de soartă, în loc să dai dovadă de compasiune. Oameni ca Andrei, care nu au nicio vină pentru faptul că s-au născut cu anumite dizabilități, trebuie înțeleși, ajutați, integrați în societate, nu trebuie izolați și pedepsiți doar pentru că sunt altfel decât noi, ceilalți, care am avut norocul să ne naștem fără astfel de probleme.
Cristian Huluban