Mulți comercianți susțin că au scumpit marfa din pricina costurilor mari cauzate de criza energetică și, pe undeva, aceștia chiar au dreptate, dacă te gândești la transport, depozitare, taxe și impozite. Dar când vezi că au luat-o razna și prețurile la „verdețurile” de primăvară, atunci îți pui multe întrebări cu privire la cât înțelege românul din ce înseamnă, de fapt, comerțul.
Așteptate de mulți, urzicile sunt „delicatesa” lui martie. Dar, la prețul la care se vând, unii își fac cruce și trec mai departe, alții mai scapă și o înjurătură printre dinți și doar puțini chiar se încumetă să cumpere.
Urzicile, vândute în Piața Obor cu 30 de lei/kg
În Piața Obor din Capitală găsești urzici la câteva tarabe. Dar prețurile sunt prohibitive, după cum spunea, în weekend, un bărbat venit să facă piața.
„Urzici de pădure gata alese”, caută să-și ademenească clienții țăranii veniți la București cu marfă proaspătă și de calitate. Prețul pentru un kilogram de urzici: 30 de lei, mai scump decât un kilogram de pulpă de porc!
Fără investiții în producție, culese direct din pădure, adică luate gratis de la natură, după cum zic chiar vânzătorii, și, totuși, ajunse pe piață la un preț exorbitant.
„Așa ceva nu e normal, au luat-o razna prețurile, dar unii nu vor să înțeleagă că ei n-au niciun drept să scumpească marfa. Păi, ce, au importat urzicile din Turcia, ca portocalele, și îi costă transportul și câte altele?!”, s-a plâns cineva care căuta să cumpere „o mână de urzici”.
Totuși, pentru comercianții din Obor, niciun argument nu stă în fața unuia singur – „S-au scumpit toate, maică!”.