Preţ carne porc Crăciun 2021: O consecinta a infectarii unui numar mare de animale cu pesta porcina este si scumpirea carnii de porc. Producția în România a scăzut foarte mult, sustin specialistii.
Problema şi mai mare este că o mare parte din carnea pe care o consumă românii vine din import- acolo unde preţurile se estimează că vor creşte cu până la 25%.
Cat costa carnea de porc
Prețul cărnii de porc în viu oferit de crescători este, în acest moment, cuprins între 10 și 17 lei pe kilogram. Unii crescători preferă să scadă prețul foarte mult pentru a se asigura că își vând marfa.
În supermarketuri, prețul pentru carnea de porc diferă. Spre exemplu, la Kaufland, prețul pe kilogram pentru pulpa de porc este de 12,99 lei, iar ceafa de porc, fără os este la prețul de 14,99 lei, redus de la 25,99 lei.
În Auchan, ceafa de porc fără os este la prețul de 23,95 de lei pe kilogram, iar pulpa de porc este la prețul de 12,90 lei pe kilogram. Prețul cotletului de porc fără os este de 23,95 de lei pe kilogram.
În 2021, fermele din România au asigurat doar 30% din cererea de carne de porc, cu jumătate mai puțin din procentajul acoperit de crescătorii autohtoni înainte de aparția pestei porcine.
Conform statisticilor, în anul 2020 s-au sacrificat 3,7 milioane de porci, iar, în 2019, s-au sacrificat 4,2 milioane de porci.
„În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanţare şi de măsuri concrete de control şi combatere a PPA, solicităm prim-ministrului şi Guvernului României intervenţia în regim de urgenţă, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc şi pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu şi lung”, a declarat Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.