Secretul carnatilor de casa, direct de la gospodarii care taie porcul de ani de zile! Asa se fac. Sunt deliciosi si simplu de preparat —–>>
Preţ carne porc Crăciun 2020: Cât costă un kg în viu? Nu mai este mult până la Ignat şi mulţi români se întreabă câţi bani vor scoate din buzunar pentru porcul de Crăciun. Veştile nu sunt tocmai bune!
Vreţi să cumpăraţi carne de porc pentru Crăciun 2020? Iată ce preţuri veţi găsi în acest an, fie că luaţi carnea din magazine, ferme sau de la poarta oamenilor! Cât costă un kg de carne de porc în viu? Companiile din industria cărnii de porc afirmă că în acest an românii vor sacrifica aproximativ un milion de porci, din cei aproape patru milioane de porci crescuţi anual în România. În fermele comerciale, preţul a scăzut cu 28%, dar la poarta gospodarului preţul creşte.
Anul acesta, pentru a cumpăra un porc de Crăciun, românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar decât anul trecut, dacă vor să facă pomana porcului ca atare, deoarece scăderea producţiei de cereale a influenţat creşterea preţului hranei pentru animale, ce se reflectă în preţul final al cărnii de porc pentru Crăciun 2020.
„În fermele comerciale preţul a scăzut cu 28% faţă de anul trecut, pentru că acolo este un lanţ şi porcul mai trece prin două verigi până să ajungă carnea la consumator. Dintr-o fermă comercială porcul în viu pleacă cu 5,5 lei/kg, dar la poarta gospodarului preţul este dublu şi trendul este de creştere. Eficienţa economică dintr-o gospodărie e mai mică şi, în plus, anul acesta preţul cerealelor a crescut“, spune Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), citat de zf.ro.
Pesta porcină africană s-a extins în toate judeţele, cu excepţia Capitalei. Reprezentaţii Autorităţii Sanitar-Veterinare spun că s-a ajuns în această situaţie pentru că mulţi crescători de animale nu respectă regulile de prevenţie, aşa că îi aşteaptă controale şi sancţiuni drastice.
“Ne confruntam cu o criză a cărnii de porc produsă în România în principal din cauza pestei porcine africane, care evolueaza nestânjenită la noi în ţară de mai bine de trei ani. Astăzi avem un bilanţ îngrijorător, de 512.717 porci morţi şi ucişi în exploataţiile profesionale, cu un total de 12 ferme atinse de boală. În gospodăria populaţiei, 110.574 porci morţi şi ucişi. Focare active există în majoritatea judeţelor, respectiv 451 focare. Prevedem o invazie de carne de porc pe care o vom absorbi, cu siguranţă datorită deficitului naţional. Preţul de comercializare va sări pentru că sărbătorile sunt motiv de profitabilitate şi comerciantii mari doar la asta se gândesc. În schimb, fermierul român, faţă în faţă cu pesta, cu creşterea preţului la cereale, a inputurilor în general, este în prag de colaps. De la 60% achiziţii intracomunitare pe carne de porc pentru necesarul României de consum, vom creşte acest necesar la 70-80% (în decembrie n.r.). În plus, preţul este nesatisfăcător. Şi la ora actuală fermierii preferă să mai ţină porcul în fermă în speranţa că vor avea un preţ mai bun, a declarat Mary Pană”, preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) din România.
Chiar dacă Germania a anunţat cazuri de pestă porcină africană, România va importa în continuare purcei din acest stat membru UE. „România este stat membru şi există principiul de regionalizare pe care toate statele membre în acceptă. În acelaşi timp, sunt foarte multe ţări care nu acceptă acest principiu. Adică, zona afectată are o zonă de protecţie, de acolo nu se livrează nimic, dar din restul statului membru se livrează. Noi actualmente aducem inclusiv purcei pentru creştere şi îngrăşare din Germania, dar nu din zonele afectate. Nu din zona Brandenburg. Cât priveşte preţul la carne de porc, cu siguranţă va creşte. Şi va creşte din cauza preţului la furaje. Ştim foarte bine că preţul la furaje este în continuă mişcare. Pot să dau ca exemplu uleiul de soia, care este un component de bază al furajului, care a crescut în ultimele 2 săptămâni cu peste 40%. Şrotul de soia, un furaj la fel de important, în ultimele 3 săptămâni a crescut la preţ cu aproximativ 20%. Deci având furajul mai scump cu siguranţă şi preţul la carne va fi mare”, a precizat dr. Pană.