Prim-ministrul Ludovic Orban, preşedinte al PNL, salută decizia conducerii DIICOT de infirmare a clasării dosarului ”10 august”, afirmând că procurorilor şi judecătorilor le revine “obligaţia morală şi legală” de a afla şi prezenta adevărul.
Premierul consideră că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei trebuie stabilit în justiţie, adică de o instanţă învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei, se arată într-un comunicat al Executivului.
Potrivit sursei citate, declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre priorităţile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire.
Procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial marţi soluţia de clasare a dosarului ”10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.
“Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piaţa Victoriei românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat şi dispus acţiunea de reprimare a unei manifestaţii care începuse paşnic. Cetăţenii şi justiţia din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeaşi soartă ca cele ale Mineriadelor şi Revoluţiei. Procurorilor şi judecătorilor le revine obligaţia morală şi legală de a afla şi prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate şi cetăţenii au dreptul de a şti cu exactitate din ordinul cui au fost gazaţi şi bătuţi în 10 august 2018”, subliniază Ludovic Orban.
Premierul României spune că Ministerul Afacerilor Interne a dus la îndeplinire obiectivul de a căuta adevărul cu privire la 10 august, în condiţiile în care raportul a fost menţinut clasificat de reprezentanţii Guvernului anterior, deşi anchetatorii au solicitat în repetate rânduri declasificarea datelor.
“Mai mult, au fost luate măsurile necesare şi pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie în cele două zile – 10 şi 11 august. Reprimarea cu brutalitate a unei manifestaţii paşnice de către forţele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită”, se mai spune în comunicat.