Pericol de îmbolnăvire pentru turiștii aflați pe litoralul de la Marea Neagră – multe restaurante sau comercianți servesc produse alimentare expirate sau ținute în condiții improprii.
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au dat amenzi în valoare de peste 443.600 de lei, în prima săptămână de controale făcute pe litoralul românesc.
Aproape 150 de kilograme de alimente improprii pentru consum au fost confiscate pentru a fi distruse.
Produse alimentare “improprii consumului uman”, pe punctul de a fi servite turiștilor
Au fost controlate doar 200 de unități comerciale și, pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale.
“Inspectorii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unităţi de alimentaţie publică şi de vânzare cu amănuntul de pe litoral. Cu prilejul acestor controale, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au oferit şi consiliere operatorilor economici verificaţi.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 443.600 de lei”, a anunţat, sâmbătă, ANSVSA.
De asemenea, a fost confiscată şi o cantitate de 149 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman (carne materie primă, produse finite), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare.
Toți turiștii aflați pe Litoral pot apela numărul de telefon 0786 577 007, pus la dispoziție de ANSVSVA, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor.
Condiţiile necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie sau comercializare se numără printre problemele sesizate pe litoral.
Lista de nereguli depistate de inspectorii ANSVSVA
Printre principalele nereguli constatate sunt comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie;
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
Potrivit ANSVSA, medicii veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022 desfăşoară acţiuni de control oficial în toate staţiunile de pe litoralul Marii Negre, în echipe mixte, dar şi în parteneriat cu alte instituţii ale statului cu atribuţii de control.