Pe 1 septembrie 2024, va intra în vigoare legea pensiilor, care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor. Aceasta va oferi venituri majoratecelor care au lucrat mulți ani (ideal ar fi peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar și va veni cu pensii mai mici pentru pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.
Totuși, este important de știut, pensionarii care vor avea, în urma recalculării, pensii mai mici, vor rămâne cu pensiile în plată, potrivit legii.
Un număr de 2.000.000 de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie, deși – după recalculare – ar trebui să aibă pensii mai mici. Astfel, vor avea parte de creșteri ale pensiei doar 3.000.000 de pensionari.
Newsweek România a publicat mai multe exemple de pensii care – după recalculare – vor scădea, în funcție de anul nașterii și perioada pensionării.
Pensionarii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la 61 și la 62 de ani la pensie, ar trebui să aibă pensii mai mici.
La fel, pensionarii născuți între octombrie 1952 și iulie 1953.
De-a lungul timpului, sursa citată a găsit exemple concrete de pensionari cărora recalcularea ar trebui să le aducă pierderea unor bani la pensie.
Formula de recalculare a pensiilor: VPR x Numărul puncte.
VPR (valoarea punctului de referință) = 81 lei
Număr puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
Punctele de contributivitate este cel din talon.
Punctele stabilitate
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
1 punct/an, pentru anii din intervalul peste 36 de ani ş.a.m.d.
Se acordă în plus 0,25 puncte / an lucrat la grupa a II-a și 0,5 puncte /an lucrat la grupa I.