Veste mare primită de pensionarii din România la început de primăvară. Pensiile vor fi majorate cu 15%, începând cu data de 1 aprilie a acestui an. Câți bani vor primi în plus seniorii români!
Pensionarii din România au parte de vești excelente. Pensiile vor fi majorate cu 15%. Indexarea se va face pe baza creșterii procentuale a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat, în anul 2022 față de anul 2021.
Potrivit datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, creșterea veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022 față de anul 2021 a fost de 115%.
Cine va beneficia de majorarea pensiei
Majorarea anunțată se va aplica doar pensiilor care nu depășesc salariul mediu lunar pe economie preconizat pentru anul 2023. La un calcul estimativ, cheltuielile necesare pentru indexarea pensiilor cu 15% însumează 3.058.536,6 mii de lei. Din această sumă, 2.350.927,7 mii de lei reprezintă cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat. Cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de stat constituie 707.608,9 mii de lei.
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după recalcularea anunțată
Noua formulă de calcul a pensiilor este așteptată cu sufletul la gură de milioane de români. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt variantele pe baza cărora se vor face acest recalculări. Ministrul a subliniat că nicio pensie ce va fi recalculată nu va suferi micșorări.
„Așa cum am promis, eu, alături de colegii mei din minister și de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem și materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, așa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităților. Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătățite, sunt în acest material, după care vom avea și decizia în Coaliție, după discuții și cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Am mers pe trei variante, pentru că așa este normal, suntem specialiști, vom demara discuții și cu partenerii sociali.
Am reușit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul și vom aștepta și feedback-ul de la liderii coaliției, după care, așă cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali și cu organizațiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeași greșeală și nu îmi doresc să fac o reformă la secret, așa cum a fost scris PNRR”, a declarat Marius Budăi la România TV.