Șefa unei secții de Oncologie dintr-un spital din Suceava, a fost reținută după ce ar fi luat mită de la pacienți, de 62 de ori într-o singură săptămână. Colegii ei au rupt afișele anti-mită din unitatea medicală, dezvăluind un focar de corupție.
Femeia lucra la Spitalul Județean din Suceava și a fost arestată preventiv pentru că lua mită pe bandă rulantă. Medicii care lucrau în același spital, au încercat să rupă afișele lipite pe holuri, prin care pacienții erau încurajați să nu ofere șpagă.
În presa locală au fost publicate detalii referitoare la o campanie anti-mită, care se pare că i-ar fi deranjat pe medici. În anul 2018, pe site-ul spitalului a fost distribuit un regulament anticorupție. Doi ani mai târziu, niște afișe legate de campanie au fost lipite pe holurile unității medicale, care, au dispărut ca prin minune.
Suma astronomică pe care șefa de la Oncologie o câștigă lunar
Faptul că medicii spitalului ar fi încercat să înlăture afișele care anunțau campania anti-mită, denotă că multiplele forme de mită primite de șefa departamentului, nu sunt un caz izolat.
Doctorița coruptă a fost prinsă în flagrant de către autoritățile care i-au percheziționat cabinetul. În urma anchetei, au fost depistate dovezi pentru 64 de acte de luare de mită. 62 dintre acestea s-ar fi petrecut în doar o săptămână din luna decembrie.
Făptașa ar primit de la pacienții bolnavi de cancer bani, dar și alimente. Colac peste pupăză, conform declarației de avere, femeia se mândrea cu un salariu frumușel: 17.500 de lei (aproximativ 3.500 de euro). Asta nu este tot! Pe lângă acest venit, medicul mai încasa și alte două remunerații, de la două clinici private.
Cum a reacționat Ministerul Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reacționat la cele întâmplate în spitalul din Suceava și a evidențiat că are „toleranţă zero” faţă de medicii corupți.
„Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm.
Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacienţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacienţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Digi24.
Mai mult decât atât, ministrul îi încurajează pe pacienți să schimbe modalitatea de a-și arăta recunoștința față de medici, oprindu-se din a le strecura „atenții” de orice fel, în cabinet.
„Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate. Ani de zile – şi vă spun, am avut şi eu suficiente situaţii în timp, în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical.
Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd că mentalitatea la generaţiile tinere este alta, nu mai acceptă acest tip de comportament”, a mai spus ministrul.