Singura lege care protejează pădurile este atacată în Parlament. Pentru că amenzile împotriva celor care furau din pădurile țării erau prea mari, se dorește anularea legii.
Există o Ordonanță cu nr. 51 din 2016, prin care erau aplicate amenzi și sancțiuni foarte mari celor care tăiau ilegal pădurile și transportau lemnul, dar și pentru cei din personalul silvic, care închideau ochii la toate aceste ilegalități. Conform informațiilor apărute în presă, în urma acestei ordonanțe tăierile ilegale au fost reduse cu peste 50%, semn că respectiva lege a fost una cu un impact imediat, benefic, în încercarea de a stopa acțiunile mafiei lemnului.
Dar cum întotdeauna o lege bună, folositoare, poate pune în pericol buzunarele șmecherilor care se îmbogățeau din furtul lemnului, iată că parlamentarii s-au reunit într-o ședință în care s-a discutat anularea acestei ordonanțe, care pare-se că îi deranja pe mulți. Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a constatat că Ordonanța nr 51 este prea aspră cu lucrătorii din domeniul silvic, care, vezi Doamne, au devenit foarte stresați din cauza amenzilor usturătoare aplicate celor care erau bănuiți de complicitate la defrișările ilegale.
De fapt, miza anulării ordonanței este revenirea la situația de dinainte, când toți cei care participau la tăierile ilegale aveau cota lor din profitul final al marilor companii. Știm cu toții la ce nivel de nesimțire s-a ajuns cu defrișările ilegale, și acum, când avem o lege care protejează pădurile, există politiceni care vor să abroge această lege, pentru un motiv absolut hilar. Acela că lucrătorii din sectorul silvic sunt stresați.
Deci, cu alte cuvinte, oprim măsurile de protejare a pădurilor, o resursă naturală de neprețuit, pentru a nu-i supăra pe angajații din Romsilva, care nu mai pot lucra în condițiile în care este aplicată legea! Sărmanii oameni, devin stresați și vor să renunțe la locurile de muncă atunci când amenzile pentru complicitate la furt au devenit atât de aspre. Cei care amenință cu demisiile sunt mai ales cei care fac muncă de teren, și care ar trebui să semnaleze eventualele nereguli. De ce se tem acești oameni pentru locurile lor de muncă, dacă știu că sunt cinstiți și își fac treaba corect?
Defrișările ilegale atrag o sumedenie de alte nenorociri, inundații, alunecări de teren, lasă numeroase familii pradă viiturilor. Pentru a crește o nouă pădure, este nevoie de o viață de om, în jur de 60-70 de ani, iar până atunci oamenii vor fi expuși tuturor acestor calamități naturale. Singura ordonanță care a făcut puțină ordine în acest domeniu atât de sensibil pentru români este pusă în discuție și, mai mult, se cere anularea ei. Dacă o lege s-a dovedit bună, folositoare și a oprit defrișările ilegale, atunci este normal, chiar obligatoriu, ca ea să nu poată fi niciodată atacată. Avem nevoie de astfel de legi, dacă vrem să intrăm în rândul tărilor civilizate.
Cristian Huluban