„Nu-i concediați!”. Danemarca va plăti 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private afectate de pandemie

„Nu-i concediați!”. Danemarca va plăti 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private afectate de pandemie

Guvernul danez le-a comunicat firmelor private care sunt afectate de măsurile drastice pentru combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus că va acoperi 75% din salariile angajaţilor, dacă promit că nu vor face concedieri, transmit agențiile Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.

Conform acordului dintre Guvern, organizaţiile companiilor şi sindicate, în perioada 9 martie – 9 iunie, statul se oferă să plătească 75% din salariile angajaţilor, la un nivel maxim de 23.000 de coroane daneze (circa 3.000 de euro) pe lună, în timp ce firmele vor plăti restul de 25%.

„Dacă va exista o scădere semnificativă a activităţii şi producţia va fi oprită, înţelegem necesitatea de a trimite acasă angajaţii. Dar vă cerem să nu-i concediaţi”, a declarat duminică premierul Mette Frederiksen la o conferinţă de presă. Oficialul a adăugat că în schimb, angajaţii vor fi obligaţi să-şi ia cinci zile de concediu obligatoriu.

Oferta este una dintre măsurile din pachetul de sprijin adoptat de Guvern pentru a ajuta companiile şi angajaţii să reducă efectul măsurilor drastice pentru combaterea răspândirii pandemiei de Covid-19.

În Danemarca au fost înregistrate două decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, iar numărul cazurilor confirmate a urcat la 864.

Alte măsuri includ închiderea frontierelor, a şcolilor şi a universităţilor şi suspendarea activităţii unei părţi dintre angajaţii din sector public.

Una dintre cele mai bogate ţări din lume, Danemarca dispune de finanţe solide, iar nivelul datoriei guvernamentale este scăzut, ca rezultat al reformelor economice din ultimii 20 de ani.