Augustin Zegrean a explicat, marți seară, ce se va întâmpla dacă ordonanța privind majorarea pensiilor cu 14% de la 1 septembrie va fi respinsă în Parlament.
„Majoarea cu 40% a pensiilor este prinsă în Legea pensiilor şi este o lege veche, din 2018. Şi, din câte îmi amintesc, a fost votată de toată lumea. Iar acolo scrie că pensiile se majorează cu 40% de la 1 septembrie 2020, iar în Legea bugetului de stat pentru anul acesta, suma a fost prevăzută.
Dacă acum au făcut o ordonanţă prin care vor să majoreze doar cu 14%, acea ordonanţă a ajuns în Parlament şi dacă în Parlament va fi respinsă se poate ataca la Curtea Constituţională legea de respingere a ordonanţei. Dar legea de majorare cu 40% a pensiilor rămâne, nu se amână.
Dacă ordonanţa prin care s-a modificat şi se spune că pensiile se majorează doar cu 14%, nu cu 40% este respinsă în Parlament, rămâne legea cu 40% care trebuie să se aplice”, a explicat, marţi seara, la România TV, Augustin Zegrean.
Creșterea pensiilor, impact bugetar de 6 miliarde de euro
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, atrage atenția că riscăm să declanșăm o criză a datoriei publice, potrivit unei opinii publicată pe pagina personală de Facebook. Cristian Popa menţionează că opinia publicată nu reprezintă poziţia BNR sau CFA.
Moţiunea de cenzură pregătită ar reduce semnificativ capacitatea Guvernului de a evita o creştere masivă a cheltuielilor publice, spune oficialul BNR, care avertizează că moţiunea ar putea lua dreptul Guvernului de a da Ordonanţe de Urgenţă (OuG), iar fără ele la 1 septembrie costurile cu pensiile cresc cu 40%, ceea ce se traduce într-un impact bugetar de 6 miliarde de euro doar în 2021.
„Avem o criză de sănătate publica, o criză economică și riscăm să aprindem una nouă: o criza a datoriei publice. Punând ultimele știri în context este ca și cum ne jucăm cu chibriturile pe întuneric într-un depozit de benzină”, scrie Cristian Popa pe Facebook.