Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru crede că întreaga Europă se pregăteşte de al treilea val al pandemiei COVID-19 şi, în opnia sa, nici România nu va scăpa de acesta.
“Cred că privim altfel valul trei care se preconizează că va veni, dar din punct de vedere al precauţiilor, ar trebui să rămână aceleaşi”, consideră fostul ministru al Sănătății.
Nelu Tătaru a afirmat miercuri seară, la B1 TV că întreaga Europă se pregăteşte de valul trei și că nici România nu va scăpa de acest val.
“Depinde de noi cum trecem valul. Rămân aceleaşi restricţii, rămân aceleaşi precauţii, suntem într-un sezon în care avem un vaccin, am vaccinat grupa 1, suntem la grupa a doua populaţională, avem un personal medical care în proporţie de 90-95% s-a vaccinat, avem o scădere a infecţiilor în spitale la personal cu 87%, cred că privim altfel valul trei care se preconizează că va veni, dar din punct de vedere al precauţiilor, ar trebui să rămână aceleaşi”, a declarat Tătaru.
Fostul ministru Nelu Tătaru a amintit că unele activităţi au fost reluate.
“Avem, în acest moment, în schimb, mai multe activităţi reluate, printre care şi şcoala, şi deci mobilitatea în toate aceste activităţi trebuie să fie un factor de care să avem mare grijă”, a adăugat Tătaru, potrivit News.ro
Experții avertizează cu privire la apariția valului trei de coronavirus în România, acesta fiind cel mai probabil la sfârșitul lunii martie sau la începutul lui aprilie.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă o creştere constantă a numărului de cazuri în perioada următoare şi se au în vedere trei scenarii, cel mai rău dintre ele anunţând o creştere cu 4% pe zi a cazurilor, ajungându-se la 8.900 de îmbolnăviri zilnic, în 20 martie.
INSP a realizat o analiză a evoluţiei pandemiei şi, pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:
1. Creştere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie
2. Creştere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie
3. Creştere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie
”Începând cu data de 17 februarie se înregistrează o creştere susţinută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluţia îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP.