Rusia continuă să comaseze trupe la frontiera cu Ucraina, acuză secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Moscova a anunţat marţi că a început o retragere a zecilor de mii de militari ruşi comasaţi de mai multe luni la frontiera Ucrainei.
Rusia continuă să-şi consolideze importanta prezenţă militară la frontiera cu Ucraina, a acuzat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Acesta spune că nu se constată, ”în acest stadiu”, niciun semn de dezescaladare, în pofida declaraţiilor Moscovei, relatează AFP.
Miercuri, Moscova a anunţat sfârşitul manevrelor militare şi plecarea unora dintre forţele ruse din Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.
Care sunt acuzațiile șefului NATO
”Noi nu am constatat vreo dezescaladare pe teren, în acest stadiu. Din contră, se pare că Rusia continuă să-şi consolideze prezenţa militară(…). Rusia poate în continuare să invadeze Ucraina fără preaviz. Capacităţile sunt acolo”, a acuzat Jens Stoltenberg, la începutul unei reuniuni cu miniştii Apărării din NATO, la Bruxelles.
”Consolidarea trupelor ruse la frontiera ucraineană continuă să fie o sursă de îngrijorare”, a declarat, la rânduş său, ministrul german de Externe Christine Lambrecht.
“Ne pregătim de ceea ce este mai rău”
”Am auzit mesaje ale Moscovei cu privire la voinţa sa de a continua eforturi diplomatice şi suntem pregătiţi să dscutăm. Dar Rusia trebuie să facă ceea ce spune, să-şi retragă forţele, să scadă tensiunea”, a subliniat Stoltenberg.
Potrivit acestuia, NATO urmărește îndeaproape ce face Rusia. Occidentalii au constatat că au sosit trupe şi echipament greu din Rusia, a urmat apoi o retragere a trupelor, “însă echipamentele şi capacităţile rămân pe loc”. ”Noi vrem să vedem o retragere reală, de durată, nu doar o mişcare neîncetată de trupe(…). Suntem pregătiţi să ne întâlnim cu Rusia, dar ne pregătim de ceea ce este mai rău”, a spus el, potrivit News.ro.
China: Statele Unite au exagerat când au afirmat că Rusia va invada Ucraina
China acuză Statele Unite ale Americii că „au jucat cartea cu ameninţarea războiului şi creează tensiuni”. Potrivit oficialilor de la Beijing, preşedintele american Joe Biden a avertizat că peste 150.000 de soldaţi ruşi sunt încă plasaţi la graniţa cu Ucraina, deşi Moscova a anunţat că va retrage o parte din trupe.
„O astfel de exagerare şi dezinformare persistentă din partea unor ţări occidentale va crea turbulenţă şi incertitudine în lume, care este oricum plină de provocări, şi va intensifica suferinţa şi diviziunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, miercuri, într-un briefing la Beijing.
„Sperăm că părţile relevante vor opri astfel de campanii de dezinformare şi vor face mai mult pentru a sprijini pacea, încredere reciprocă şi cooperare”, a adăugat oficialul chinez.
Leadership-ul celor doi şefi de stat din China şi Rusia acţionează întotdeauna pentru a dezvolta o bună vecinătate pe termen lung şi o relaţie de cooperare reciproc avantajoasă pe baza necoalizării, a neconfruntării şi fără a avea ca ţintă terţe ţări”, a adăugat purtătorul de cuvânt Wang.
China a fost criticată de unii lideri occidentali pentru poziţia faţă de Ucraina.
Statele occidentale au sugerat măsuri de control al armamentului şi de consolidare a încrederii pentru a detensiona conflictul şi şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Ucraina, deoarece un atac ar putea avea loc în orice moment. Rusia neagă orice plan de a invada Ucraina.