În timpul unui zbor cu avionul, pasagerii sunt rugați să oprească funcționarea telefoanelor mobile sau să le seteze pe „mod avion”. Puțini sunt, însă, cei care știu, de fapt, motivul pentru care trebuie să fie respectată această regulă.
Explicațiile vin chiar din partea unui inginer Boeing, iar motivul pentru care telefonul trebuie să fie setat pe „modul avion” atunci când sunteți în timpul unui zbor este, de multe ori, necunoscut pentru majoritatea pasagerilor.
La îmbarcarea fiecărui zbor cu avionul piloții oferă indicații clare, cel puțin atunci când vine vorba despre funcționarea telefoanelor mobile în timpul zborului. Nu sunt puțini cei care iau în râs ceea ce spun membrii echipajului, însă, explicațiile par să fie cât se poate de serioase.
Există două motive pentru care această regulă trebuie respectată cu strictețe. În timpul unui zbor, telefoanele mobile pot crea interferențe. Ce înseamnă asta? Rețeaua ar putea să se intersecteze cu comunicațiile de la sol, motiv pentru care ar putea reprezenta un real pericol pentru sistemele de navigație de pe aeronave.
Important este de știut faptul că telefoanele mobile transmit unde radio către tunurile celulare de la sol. Ce se întâmplă cu adevărat atunci când nu îți închizi telefonul mobil înainte de decolare? Semnalul telefonul mobil ricoșează și va transmite un semnal mult mai puternic, fapt ce ar putea congestiona rețelele de la sol.
„Nu este vorba despre faptul că un telefon poate doborî un avion. Nu asta este cu adevărat problema. Problema este că interferează cu avionul și că dă mai mult de lucru piloților în timpul fazelor critice ale zborului. Când decolează și când aterizează, acelea sunt fazele zborului care necesită un nivel înalt de concentrare din partea piloților”, a explicat un fost inginer Boeing, Kenny Kirchoff, în urma cu câțiva ani.
Administrația Federală de Aviație (FAA) interzice folosirea telefoanelor mobile de mai bine de 20 de ani, pentru a proteja interferențele radio ale rețelelor de telefonie mobilă de la sol, dar tot mai mulți pasageri nu iau în serios aceste avertizări.
Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat în anul 2012 de către FAA, se pare că nu au existat cazuri în care folosirea telefoanelor mobile să afecteze siguranța la bord a pasagerilor, dar nici a aparatelor din aeronavă.