Speranța de viață în România este cu opt ani mai mică decât media Uniunii Europene, anunță Dr. Eugenia Bratu, Medic primar la Institutul Național de Sănătate Publică. Doctorul atrage atenția asupra unui obicei nesănătos care contribuie semnificativ la îmbolnăvire. Află mai multe!
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces prematur în România, în comparație cu alte țări dezvoltate:
„Românii trăiesc mai puțin decât trăiesc cei din alte țări, nu știu, comparativ cu media Uniunii Europene. Noi trăim cu aproape 8 ani mai puțin, adică speranța de viață.
Principala cauză de deces la noi sunt bolile cardiovasculare, în comparație cu, nu știu, alte țări dezvoltate în care se moare din cauza demenței sau pentru că ajung la vârste foarte înaintate. La noi, practic, mori mai devreme cu zile cum ar veni”, a avertizat Dr. Eugenia Bratu într-o ediție a emisiunii „Sistemul Medikal”.
Alimentația nesănătoasă, factorul de risc principal al bolilor cardiovasculare
Dintre toți factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, impactul cel mai mare în România este dat de alimentația nesănătoasă:
„Primul este alimentația dezechilibrată, nesănătoasă să îi spunem așa. Adică, dintre toți factorii de risc, impactul cel mai mare la noi în România este dat de dietă, alimentație. Și atunci vrem să vedem cum stăm cu alimentația, ce principii de alimentație sănătoasă urmăm sau nu urmăm”, a mai spus medicul.
Zahărul, inamicul sănătății
Dr. Eugenia Bratu a avertizat asupra consumului de zahăr, consumat frecvent de către adolescenți: „La noi se consumă multe dulciuri zilnic, inclusiv ciocolată, mai ales ciocolată. Și la nivel mondial, 3 din 10 fete consumă dulciuri, în România 5 din 10 fete zilnic consumă dulciuri. La nivel mondial 2 din 10 băieți. În România, 3 din 10 băieți”, a precizat doctorul.
Cum reduci treptat zahărul din alimentație
Consumul excesiv de zahăr poate fi influențat de factori psihologici, obiceiuri alimentare și stres, anunță „Healthline”. Pentru reducerea treptată, specialiștii recomandă:
1. Înlocuirea dulciurilor cu alternative sănătoase, precum fructe și nuci;
2. Creșterea aportului de proteine și fibre alimentare, pentru sațietate;
3. Gestionarea emoțiilor prin tehnici de relaxare, activitate fizică moderată de cel puțin 30 de minute pe zi și odihnă;
4. Citirea etichetelor produselor, pentru a evita zahărul ascuns din alimentele procesate.