Începând cu data de 11 noiembrie, au intrat în vigoare o serie de modificări fiscale. Printre acestea se numără și suma maximă de bani pe care o poți păstra în casieria firmei.
Începând cu data de 11 noiembrie, au intrat în vigoare o serie de modificări fiscale. Printre acestea se numără și suma maximă de bani pe care o poți păstra în casieria firmei. Guvernul Ciolacu a modificat legea noilor taxe, ordonanța apărând noaptea trecută în Monitorul oficial.
Schimbările din noua OUG aduc noi reguli în Legea 296/2023 privind plafoanele de numerar. Unele prevederi se aplică de sâmbătă, 11 noiembrie.
Noua OUG, care a apărut vineri noaptea în Monitorul Oficial, nu modifică integral articolul din Legea 296/2023, însă rezolvă anumite probleme ce au generat tensiuni în cadrul coaliției de guvernare.
Ce modificări au intrat în vigoare sâmbătă?
Iată modificările care au intrat în vigoare sâmbătă, pe data de 11 noiembrie:
Soldul pe casierie este limitat la 50.000 de lei;
Avansul spre decontare se limitează la 1.000 de lei/zi;
Se interzice creditarea firmei în numerar de către administrator sau asociați.
În noua Ordonanță de Urgență (OUG 98/2023) există, de asemenea, unele lucruri interpretabile, la care Ministerul Finanțelor și ANAF vor trebui să vină cu explicații clare.
Majoritatea prevederilor din lege se aplică
Încasările se fac în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei între operatorii economici.
Încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry rămân limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
Se interzic plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.
Persoanele pot achita facturile care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, după cum urmează:
5.000/10.000 lei în numerar
suma care depăşeşte acest plafon poate fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Va exista, de asemenea, un plafon de 10.000 de lei pentru operațiuni de încasări şi plăţi în numerar:
contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri;
a unor prestări de servicii;
dividende;
cesiuni de creanţe;
alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări.
Restituirea bunurilor și stornarea facturilor
În cazul facturilor stornate, aferente bunurilor returnate şi/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei în numerar.
Sumele care depășesc aceste plafoane se pot restitui numai prin instrumente de plată fără numerar.
În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice şi, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 lei, iar sumele care depăşesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
Reprezintă o excepție dacă la data restituirii, persoanele fizice declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar. Restituirea se poate face integral în numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituită.
Operațiuni de încasări și plăți numerar între persoane fizice
Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.
Se interzic încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.