Când vine vorba de proiectarea bucătăriei de vis, alegerea mobilierului potrivit este cheia. De la dulapuri și blaturi până la insule și scaune confortabile, mobila de bucătărie atent aleasă poate face toată diferența în crearea unui spațiu funcțional și elegant. Dacă te afli în procesul de amenajare a bucătăriei, îți împărtășim câteva sfaturi pentru a alege mobilierul de bucătărie potrivit pentru casa ta.
În primul rând, ia în considerare nevoile stilul tău de viață. Îți place să gătești mult sau dimpotrivă preferi să mănânci în oraș? Ai o familie numeroasă sau găzduiești frecvent oaspeți? Acești factori vor influența tipul de mobilier de care ai nevoie în bucătărie. De exemplu, dacă îți place să gătești, o insulă generoasă cu mult spațiu de pregătire a mâncării și depozitare îți va fi de mare ajutor. Dacă ai o familie numeroasă sau vin frecvent prieteni, o masă spațioasă și scaune confortabile vor reprezenta o prioritate.
Apoi, gândește-te la stilul de design interior preferat. Preferi un aspect tradițional sau modern? Îți plac culorile îndrăznețe sau tonurile neutre? Stilul de design interior care îți place va influența tipul de mobilier pe care îl alegi pentru bucătărie.
1. Mobilă de bucătărie funcțională
Cele trei elemente importante din orice bucătărie sunt: aragazul, chiuveta și frigiderul. Așadar, înainte de a planifica designul mobilierului de bucătărie, decide asupra triunghiului de lucru în bucătărie. Conceptul din spatele triunghiului de lucru în bucătărie este de a stabili în mod clar locații unice pentru fiecare zonă principală de lucru, precum și de a crea o zonă de lucru optimă pentru a minimiza distanța și efortul necesar pentru a lucra eficient în bucătărie. Conceptul este că prin plasarea acestor trei puncte unul lângă altul, bucătăria va fi mai ușor și mai eficient de utilizat, reducând pașii irosiți.
Înainte de a alege mobila de bucătărie, gândește-te la spațiul pe care îl ai la dispoziție și la suprafața de lucru disponibilă. Pornind de la bucătăria în linie dreaptă, la cea în formă de L până la bucătăria în U, vei găsi diferite opțiuni. Mobila de bucătărie nu trebuie selectată doar după aspect, ci și după funcționalitate. De exemplu, dacă ai o bucătărie mică și vrei să optezi pentru amenajarea bucătăriei cu insulă, vei constata că nu va funcționa deloc. Spațiul din bucătărie ar fi înghesuit și ar fi mai mult o piedică decât un avantaj.
2. Stilul de design interior care îți place
Casa ta trebuie să fie un loc confortabil, însă trebuie să aibă și un aspect frumos pentru a te simți bine. Stilul pe care îl va avea bucătăria ta este dictat în mare măsură de mobila pe care o alegi și decorațiunile folosite.
Poți opta așadar pentru mobilă de bucătărie în stil modern, clasic, scandinav, industrial sau rustic. Designerii recomandă să păstrezi același design interior pentru care ai optat și în restul casei. Acest lucru este important mai ales dacă ai o bucătărie și un living tip open space.
Stilul modern este cel mai popular, dar variază foarte mult. În general, ne referim la dulapuri, cu linii simple, geometrice și o lipsă de ornamente. Culoarea este cea care de obicei atrage cel mai mult atenția. Rafturile deschise și etajerele, lemnul brut și vasele expuse sunt specifice bucătăriilor rustice. Eleganța și rafinamentul se întâlnesc pentru a crea o bucătărie clasică, precum și alegerea unor culori neutre. Pe kalenda.ro vei găsi modele absolut încântătoare de bucătării clasice și bucătării moderne perfecte atât pentru un apartament mai mic, cât și pentru o casă spațioasă.
3. Mobilă în culori neutră sau colorată?
Culorile joacă un rol major atunci când decizi mobila de bucătărie. Una dintre regulile cele mai importante este că atunci când spațiul este mic, sunt recomandate culorile deschise care dau senzația unui spațiu mai mare. Nuanțele de alb, crem, maro deschis sau nuanțe lemnului reflectă lumina, sporind senzația de spațiu.
Dulapurile de bucătărie în două tonuri îți permit să alegi o culoare de bază, cum ar fi albastru, pentru dulapurile de bază sau insulă, în timp ce dulapurile superioare albe mențin iluzia de înălțime. Poți alege, de asemenea, o culoare de accent atrăgătoare pentru decorul blatului, mânere sau electrocasnice.
4. Din ce material să fie mobila de bucătărie?
În cazul mobilei de bucătărie, materialele folosite pentru dulapuri vor avea un impact direct asupra bugetului. Alege materiale durabile, care pot fi întreținute și care sunt disponibile din abundență.
- Pal melaminat: Utilizarea palului melaminat pentru mobilierul de bucătărie este cea mai populară alegere, deoarece are un aspect frumos, este rezistent și ușor de întreținut, în plus vine cu un preț foarte bun. Există o ofertă foarte bogată de PAL care imită esențele lemnoase, piatra, marmura și se găsește în diferite culori.
- MDF: Este abrevierea de la fibră de densitate medie. Acest material este obținut pe aceeași cale ca PAL-ul, unica diferență fiind în faptul că așchiile lemnoase sunt tocate mai intens. Astfel, plăcile de MDF au o suprafață fină dar și o densitate mai mare. MDF oferă posibilitatea rotunjirii marginilor, ceea ce oferă mobilierului un aspect elegant și rafinat.
- Lemn: Mobila de bucătărie din lemn natur este foarte apreciată datorită aspectului ei deosebit. Aceasta vine cu un cost ridicat și necesită o îngrijire specială, pentru că mediul din bucătărie este destul de agresiv, cu multă umiditate, materiale de curățare agresive, abur.
- Fier forjat. Acest metal se folosește la anumite elemente din mobila de bucătărie precum partea exterioară a dulapurilor și rafturilor, precum și a mânerelor.
5. Elementul WOW
Indiferent de culoarea sau materialul mobilei de bucătărie, vei avea întotdeauna nevoie de un element wow care să capteze atenția și să aducă o notă de personalitate. Poate fi vorba de mânerele dulapurilor într-o nuanță sau formă unică, în alegerea unor etajere pe care să plasezi decorațiuni și suveniruri din vacanță sau de un blat de lucru dintr-un material special, precum marmura sau granitul.
Zilele în care bucătăriile erau ascunse au trecut de mult. Astăzi, bucătăria este inima casei, locul unde bem cafeaua cu prietenii sau gătim în familie. Desigur, aceasta înseamnă că, pe lângă faptul că trebuie să fie funcționale, bine organizate și ușor de curățat, mobila de bucătărie trebuie să aibă stil, să se îmbine perfect cu designul casei și să aibă un preț bun. Kalenda.ro îți depășește toate aceste așteptări cu mobilă de bucătărie la cele mai mici prețuri!