Ministrul Sănătăţii, Alexadru Rafila, vrea să restrângă atribuțiile DSU

Ministrul Sănătăţii, Alexadru Rafila, vrea să restrângă atribuțiile DSU

Ministrul Sănătăţii, Alexadru Rafila, vrea o reîmpărţire a atribuţiilor între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Ministerul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a declarat, miercuri seara, că toate competențele legate de sănătate trebuie să se afle la Ministerul Sănătății, iar DSU trebuie să se ocupe doar de măsurile de natură administrativă din pandemie și de chestiunile care țin de situațiile de urgență.

Alexandru Rafila: „Eu aş vrea ca în mâna ministrului Sănătăţii să fie competenţele legate de sănătate”
„Eu aş vrea ca în mâna ministrului Sănătăţii să fie competenţele legate de sănătate, asta pare logic. Pandemia e sănătate, dar există măsuri de natură administrativă care nu pot fi luate de Ministerul Sănătăţii şi acolo este Ministerul Administraţiei şi Internelor, în general, abilitat să ia măsuri de natură administrativă. Dar dacă noi avem propuneri şi măsuri care ţin de sănătatea publică şi care implică în mod evident Ministerul Sănătăţii, e normal ca Ministerul Sănătăţii să fie implicat şi în luarea deciziei”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri seară, la România Tv.

Ministerul Sănătății a invocat „o cale de mijloc, echilibrată” pe care să meargă autorităție în gestionarea pandemiei.
„Eu nu cred că un stat- nu România, ci orice stat- trebuie să funcţioneze în legătură cu o anumită persoană, fie că e vorba, de exemplu, de persoana mea sau de persoana domnului doctor Arafat. Aici noi discutăm despre anumite competenţe şi responsabilităţi instituţionale, nu nişte competenţe şi responsabilităţi legate de o anumită persoană. Gândiţi-vă că se putea ca foarte bine şeful acestui Departament pentru Situaţii de Urgenţă să nu fie un medic”, a mai spus Rafila la postul TV.

Soluția propusă de ministrul Sănătății este ca partea de urgenţă să fie gestionată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, dar „sunt multe alte lucruri care nu ţin de Departamentul de Situaţii de Urgenţă”.

Mecanismul care duce la luarea deciziei în momentul de faţă face ca Ministerul Sănătăţii să nu aibă un cuvânt de spus „aşa cum ar trebui să aibă atunci când se ia o decizie legată de pandemie şi lucrul ăsta trebuie foarte clar stabilit în viitor şi sunt convins că o să ajungem destul de rapid la o soluţie”, a mai spus Alexandru Rafila.

Cum se înțeleg Alexandru Rafila și Raed Arafat
Întrebat zilele trecute dacă se înţelege bine cu medicul Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Alexandru Rafila a răspuns că au o relație instituțională bună.

„Mă înţeleg instituţional, dacă vreţi. Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui şi aşa cum am mai spus Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă poziţia de responsabilitate pe care o regăsim inclusiv în Hotărârea de funcţionare a Guvernului României şi cred că toată lumea îşi dă seama că este o problemă care ţine de sectorul sanitar”, a spus ministrul Sănătăţii.