Simona-Bucura Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a dat asigurări că pensiile românilor vor crește și a explicat că sunt luate în calcul două variante de lucru.
Ministrul Muncii susține că noua legea pensiilor va urma să intre în vigoare în curând și va cuprinde mai multe principii.
”Analizând jaloanele din PNRR și condiționările, prin noua lege vom avea următoarele principii: diferența de stagiu complet, toate veniturile pentru contribuții la stat, indemnizație socială și pensii pe contributivitate, o echilibrare pentru condițiile speciale și deosebite de muncă, perspectiva ieșirii la pensie la vârsta egală, egalizare care se va face treptat până în 2035, posibilitatea de a continua activitatea de muncă și după vârsta de 65 de ani și o serie de bonificații la pensie (…) Cel mai important aspect pe care românii trebuie să îl știe este că avem în atenție reorganizarea pensiilor. În primul rând, pentru cei care au pensii mici, aceștia trebuie să beneficieze de o creștere. Este important de știut că vom avea o creștere a indemnizației minime astfel încât să avem pensionari cu venituri mai bune”, a declarat ministrul Muncii, la România TV.
Pensiile vor urma să crească în urma reformelor
De asemenea, Simona-Bucura Oprescu susține că pensionarii vor primi mai mulți bani, însă pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie întâi de toate să se ajungă la un numitor comun în privința scenariilor pe care le au în vizor, în ceea ce privește procentajul cu care vor crește pensiile.
„(..) prin efort comun, românii vor avea mai mulți bani în final. Vă asigur că venim cu toate reformele la timp! Avem două scenarii posibile, acestea sunt în funcție de când va fi valabilă noua lege a pensiilor. Și anul acesta am avut o indexare de 12% în ceea ce privește pensiile. Este drept că aceasta se calculează raportându-se la inflația de anul anterior, dar sunt prioritatea, noastră, grija noastră și indiferent cum ar fi aceștia vor avea și anul viitor o formă de ajustare a pensiei cu inflația și puterea de cumpărare și situația economică din țară”, a mai completat Simona Bucura-Oprescu, pentru sursa citată.