Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, luni, la Covasna, că în România trebuie pus în aplicare un program național de ecologizare și totodată de o campanie de conștientizare, pentru a-i face pe cetățeni să înțeleagă că deșeurile nu trebuie aruncate în natură.
Tanczos Barna menționează că ministerul trebuie să sprijine autoritățile locale pentru a putea realiza un asemenea plan. Acesta mai spune că trebuie curățate toate albiile de râu, toate drumurile forestiere, pădurea, tot ce înseamnă spaţiu verde în țara noastră.
„Avem nevoie de un program naţional de ecologizare, un program prin care ministerul să vină alături de aceste autorităţi publice locale în încercarea de a ecologiza toată ţara şi, în sfârşit, de a curăţa toate albiile de râu, toate drumurile forestiere, pădurea, tot ce înseamnă spaţiu verde, tot ce înseamnă mediul înconjurător.
Este nevoie, de asemenea, de un sistem informatic naţional prin care aceste locaţii pot fi identificate şi pot fi stabilite cu coordonate GPS, astfel încât controlul să fie eficient, astfel încât aceste locaţii să fie în văzul tuturor şi după ecologizare”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
“Ministerul trebuie să fie alături de aceste autorităţi publice locale, trebuie să asigurăm suport pentru conştientizare, un program naţional de conştientizare prin care să le explicăm tuturor cetăţenilor cât de important este ca aceste deşeuri să nu ajungă în natură”, a mai spus Tanczos Barna.
Acesta a mai subliniat că felicită autoritățile și ONG-urile care s-au implicat până acum în diferite acțiuni de ecologizare în mai multe zone din țară, mai exact au fost curățate de deșeuri păduri, șanțuri, râuri.
„Trebuie să felicit toate autorităţile publice locale, toate ONG-urile, toate persoanele de bună credinţă care s-au implicat în această primăvară în diverse acţiuni de ecologizare. Au fost strânse sute de mii de tone de deşeuri din pădure, din şanţuri, din albia râurilor. Este un semnal pozitiv, un semn că lumea se schimbă, lucrurile se schimbă în jurul nostru.(…) Dincolo de conştientizare trebuie să arătăm că greşeala de a depozita undeva într-un loc nepermis deşeuri costă, costă foarte mult şi în această acţiune Garda de Mediu devine din ce în ce mai eficientă.(…) Deci, Garda de Mediu trebuie să devină o instituţie de forţă care vine şi sancţionează de fiecare dată acolo unde constată că cineva a încălcat legea”, a mai a mai adăugat ministrul Mediului.