Promisiunea făcută pentru pensionarii din România încă din vremea mandatului fostului ministru al Muncii pare să fie aproape îndeplinită. Digitalizarea pensiilor ar fi gata, într-o proporție de 87%, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul unei ședințe de Guvern de miercuri, 13 septembrie.
Ministrul Bogdan Ivan a venit cu un termen relativ precis la care s-ar termina întreaga procedură care vizează dosarele aflate la casele de pensii. Sumele nu vor fi modificate, nefiind vorba despre o recalculare, dar procesul va fi simplificat atât pentru cetățeni, cât și pentru bugetarii care lucrează cu seniorii.
Când va avea loc digitalizarea pensiilor
Potrivit declarațiilor făcute de către Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, procesul de digitalizare a pensiilor ar urma să fie gata până la sfârșitul anului 2023. Chiar și în aceste condiții, oficialul spune că și-ar dori să ia în calcul posibilitatea în care realizarea sarcinii ar putea dura chiar până în primăvara anului 2024.
„În momentul de faţă colegii mei de la task force-ul ministerului şi de la task force-ul ADR sunt în legătură directă cu cei de la Ministerul Muncii.
Sperăm în cel mai scurt timp să fie finalizată digitalizarea. Ţinta este până la final de an, dar eu aş vrea să iau marja până la începutul anului viitor, până în primăvară”, a declarat Bogdan Ivan.
Digitalizarea dosarelor, din nou întârziată
În urmă cu un an, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, spunea că digitalizarea sistemului public de pensii nu presupune recalcularea sumelor, ci înlocuirea vechiului sistem informatic. Data la care trebuia să fie gata proiectul era finalul anului 2022, maximum septembrie 2023. Iată că a venit și limita de la data maximă și tot nu s-a rezolvat problema.
„Nu este un proces de recalculate, ci unul de preluare și informatizare, de preluare din dosarele informatice vechi a dosarelor care au fost lucrate în mare parte pe legea 19, mai ales, pentru că acolo s-a lucrat într-un program informatic vechi.
Procesul este în grafic, ordinul de ministru emis de predecesorul meu se referă la 2 date – 31 decembrie 2022, dar și o eventuală prelungire până în septembrie 2023. Noi ne dorim ca în termenul cel mai scurt să terminăm, astfel încât atunci când avem noua legea sau legea care este îmbunătățită să putem efectiv să o implementăm”, spunea Marius Budăi, în primăvara anului 2022.