Ministrul Finanțelor: Banii pentru plata șomajului tehnic vor fi luați din împrumuturi. Veniturile de la buget sunt în scădere

Ministrul Finanțelor: Banii pentru plata șomajului tehnic vor fi luați din împrumuturi. Veniturile de la buget sunt în scădere

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la Digi24, că în urma rectificării bugetare, Sănătatea va primi cei mai mulți bani, iar plata șomajului tehnic se va face din împrumuturi deoarece veniturile de la buget sunt în scădere.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „În special Sănătatea primește mai mulți bani și Munca, dar rectificarea se face în principal pentru Sănătate. Dar și la șomaj tehnic trebuie alocați mai mulți bani.”

Banii pentru șomajul tehnic vor fi luați din împrumuturi pentru că veniturile de la buget sunt în scădere, a declarat ministrul Finanțelor.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Trebuie să ne împrumutăm, veniturile de la buget au scăzut. Este clar că și noi, prin măsurile pe care le-am luat, am încurajat. Știu că sunt unele companii care ar fi trebui să plătească și am făcut acest apel la companiile care pot să plătească, să plătească, iar altele nu aveau cum.

Pentru cei care nu au depus declarația pe 25 martie am anulat orice dobândă, amendă, penalitate. Mulți nu au plătit pentru că nu au avut cum, alții au profitat. Dar fac apel la toți cei care au resurse și pot să plătească impozitele, să le plătească pentru că îi vom întoarce din acei bani imediat în economie prin plata facturilor, prin rambursarea TVA, prin plata concediilor medicale, prin șomaj tehnic. Trebuie să circulăm banii în economie pentru că așa ne vom ajuta unii pe alții.”

De asemenea, Florin Cîțu a anunţat că vineri a fost ziua în care ministerul de resort a făcut cele mai mari plăţi din istorie, prin plata în avans a pensiilor pentru luna aprilie.

Florin Cîțu: „Veniturile la buget au scăzut cu 20 de miliarde, în timp ce cheltuielile au crescut cu 12 miliarde. A fost destul de dificil, vineri, când trebuia să facem rost de bani pentru a putea achita în avans toate pensiile. (…) Cred că a fost ziua în care am făcut cele mai mari plăţi din istorie de la Ministerul Finanţelor, şi a fost o zi complicată, pentru că pieţele nu funcţionează ca într-un moment normal, ca să te finanţezi pe termen scurt, rapid, şi prin surprindere, pentru că nu ştiam că o să plătim în avans. (…)”.

Ministrul Finanţelor a dat asigurări că toți cei din aparatul administrativ, în prima linie a luptei împotriva crizei cauzate de pandemie, nu trebuie să îşi facă probleme cu privire la plata salariilor.

Florin Cîțu: „Este important ca doctorii să ştie, poliţiştii să ştie, toţi cei care sunt astăzi în aparatul administrativ să ştie că salariul le vine la timp, oamenii care sunt astăzi în prima linie să nu aibă această grijă, să ştie că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ. (…) Tot aparatul administrativ este în prima linie în această luptă cu criza”.