Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia a efectuat o scufundare la epava Lundy

28 septembrie 2022
in Timp liber

Ministrul Culturii și Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy, a făcut o scufundare comemorativă la epava Lundy, la 27 de metri adâncime, în Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli. Parte a strâmtoriiÇanakkale (Dardanele), parcul istoric subacvatic Gallipoli este poziționat la punctul de întâlnire al mărilor Egee și Marmara, captivând atenția scafandrilor din întreaga lume asupra comorilor sale subacvatice.
 
Ministrul Ersoy, care se afla la Çanakkale pentru a participa la evenimentele Festivalului RuteiCulturale din Troia, s-a scufundat în epava Lundy, la 27 de metri adâncime, în golful Suvla, împreunăcu İsmail Kaşdemir, șeful Sitului Istoric Gallipoli al Războaielor Gallipoli. Epava uriașă are 188 de tone și deși s-a scufundat în anul 1915 este aproape în starea inițială. Ministrul Ersoy a spus: „De când am deschis anul trecut centrul de scufundări cu Președinția Sitului Istoric Çanakkale Wars Gallipoli, foartemulți turiști internaționali au venit să facă scufundări în Çanakkale și sperăm că aceste cifre vor creșteși mai mult anul viitor. Astăzi am făcut o scufundare istorică în golful Suvla, unde există epava Lundy, o navă construită în 1904, scufundată aici. Ceea ce este inedit este că și-a păstrat forma inițială până înprezent, încât poți avea senzația că mergi pe navă.”

Navele de război care s-au scufundat în urmă cu 107 ani pe istorica peninsulă Gallipoli, unde au avutloc războaiele Dardanelelor, își întâmpină vizitatorii în „Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli”. Epaveleepice din Çanakkale, care oferă multe povești, fac acum parte din primul parc subacvatic cu temaPrimului Război Mondial.
 
Despre Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli
 
Sub conducerea Ministerului Culturii și Turismului, lucrările la proiectul Parcul Istoric SubacvaticGallipoli au început în 2017 de către Direcția Sitului Istoric Gallipoli pentru a face din Çanakkale unuldintre cele mai importante centre turistice de scufundări din lume. În 2019, a fost semnat un protocol de susținere a proiectelor între Președinție și Agenția de Dezvoltare South Marmara. Centrul de Cercetare TÜBİTAK Marmara a început studiile de teren ale proiectului sub consultanțaDepartamentului de Conservare a Relicvelor Culturale Subacvatice al Universității din Istanbul. În urmaunor studii de inventariere care au durat doi ani, a fost creată o destinație care permite scufundări pe o suprafață de 150 de kilometri.
 
Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli, punctul de întâlnire al mărilor Egee și Marmara și care atrageatenția lumii datorită comorilor sale subacvatice, este deschis din 2 octombrie 2021 și dezvăluie istoriade sub apă din vremuri de mult trecute.

Corpi cetonici în urină: când apar și de ce

11 mai 2023

6 ingrediente necesare pentru a prepara o supă cremă de legume

18 ianuarie 2023

Puțini știu! Câte ore trebuie să dormim pe noapte în funcție de vârstă

17 octombrie 2022

Cunoasterea si respectarea regulilor de circulatie, este esentiala pentru siguranta traficului rutier!

14 mai 2021

Pietre prețioase ascunse sub apă
Primul punct de scufundări din Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli este cuirasatul britanic „HMS Majestic”, cu lungimea de 120 de metri, scufundat de submarinul german U-21 în largul coasteiSeddülbahir la 27 mai 1915. Obuze de artilerie neexplodate și praful de pușcă de pe nava scufundată la o adâncime de 24 de metri atrag atenția iubitorilor de scufundări.
 
Andrea Massena, care și-a luat numele de la unul dintre mareșalii importanți ai Revoluției Franceze, șinava scufundată Seghalien care a plecat în ultima sa misiune cu ei, așteaptă vizita iubitorilor de scufundări la o adâncime de 5-7 metri în Golful lui Ertugrul. Navele, care încă își păstrează forma inițială, creează impresia că timpul s-a oprit sub mare.
 
Și navele Helles Barges, care au fost folosite pentru a procura provizii în timpul debarcărilor din Çanakkale și au jucat un rol eficient în debarcarea a mii de soldați în Çanakkale, se întâlnesc și cu vizitatorii lor în Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli.

Istoria unică subacvatică
În Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli pot fi văzute: epave din Golful Tekke (Plaja W), șlepuri Arıburnu, șlepuri Small Bone, Arıburnu Lash Ship, epava Lundy, epavele HMS Louis, S.S Milo și Tuzla. De asemenea, situate la o adâncime de 10 metri în Golful Akbaş, submarinele Mania Network, care au oprit zeci de submarine în timpul războaielor de la Çanakkale, atrag atenţia vizitatorilor lor prinfrumusețea istorică unică.
 
În plus, tot în Parcul Istoric Subacvatic Gallipoli, nava britanică HMS Triumph, care s-a scufundat înapă cu cei 73 de angajați pe 25 mai 1915, își așteaptă vizitatorii la o adâncime de 70 de metri în zona Kabatepe.
 
Recifele Bebek, care aduc împreună sute de specii de viețuitoare marine, sunt locul în care cometaHalley a fost văzută pentru prima dată în istorie. Recifele sunt situate la granițele Parcului IstoricSubacvatic Gallipoli.
 
Proiectul Parcului Istoric Subacvatic Gallipoli este un proiect care a început cu scopul de a creștegradul de conștientizare cu privire la Bătăliile de la Gallipoli. În paralel, epavele din Dardanele și MareaEgee, care au rămas din Primul Război Mondial și au importanță istorică, au fost localizate folosindcele mai noi tehnologii. Proiectul este, în acest sens, unul de cercetare subacvatică în derulare, care îșipropune să ajute la protejarea epavelor din Bătălia de la Gallipoli pentru generațiile următoare.
 
Direcția Sitului Istoric Gallipoli a fost înființată în 2014 pentru a proteja zona în care a avut loc Bătăliade la Gallipoli și pentru a informa generațiile următoare cu privire la Bătăliile de la Gallipoli. Fiind ceamai bine conservată zonă de luptă, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Nu doar că se păstrează urmele bătăliei de pe uscat, dar în 2017 a fost lansată o acțiune care urmărește localizarea șideschiderea epavelor scufundate în timpul Bătăliei de la Gallipoli pentru a putea fi vizitate.
 
Atunci când cineva se gândește la Çanakkale, se gândește la lupta istorică care a avut loc pe pământuldin Peninsula Gallipoli în timpul Primului Război Mondial. Totuși, deși unul dintre cele mai importanteevenimente marine din Primul Război Mondial a avut loc în Çanakkale, bătălia este cunoscuă de foartepuțini oameni. Majoritatea oamenilor nu au acces la aceste monumente de război, care au înghețate înadâncurile apelor în momentul în care lupta a luat sfârșit. Acum, toate epavele sunt moștenire culturalăsubacvatică în adâncurile mării.
 
Direcția Sitului Istoric Gallipoli are hărți 3D și aplicații 3D care surprind epavele navelor, pentru a puteafi astfel accesibile tuturor vizitatorilor, nu doar celor care se scufundă pentru a le vedea.
 
Mai multe informații – https://www.divinggelibolu.com

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Care este ținuta ta preferată când vine vorba de fuste?

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Taxă de la 1 septembrie. Pensionarii achită obligatoriu banii către stat. Guvernul a stabilit exact suma

18

Când vor creşte din nou salariile și pensiile? Anunț oficial pentru milioane de români

16

Fraude în acordarea pensiilor! Românii își pot pierde banii. Se verifică aceste pensii

18
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici