Dacă și în această meserie, de care depind viețile oamenilor, examenele și diplomele se iau pe șpagă, putem să plecăm toți din România. Au auzit acești oameni de Jurământul lui Hipocrate, sunt conștienți de faptul că într-un viitor nu foarte îndepărtat în mâinile lor poate sta viața unui om?
Decanul Facultății de Medicină Dentară, dar și șeful catedrei de anatomie din cadrul Universității Carol Davila sunt bănuiți că ar fi cerut și primit mită de la studenți, în repetate rânduri, pentru a-i promova. Alexandru Bucur și Florin Mihail Filipoiu, două nume sonore în medicina românească, au fost ridicați de polițiști și duși la audieri. Procurorii spun că profesorii primeau bani pentru a promova studenții, iar materiile pentru care aceștia ar fi cerut șpagă, erau dintre cele mai grele: chirurgie maxilo facială, medicină dentară, anatomie dar și medicină generală. Unii ar fi pretins diverse sume inclusiv pentru examenele de acordare a gradațiilor de merit sau pentru cele de ocupare a funcțiilor didactice.
Să fii doctor este una din cele mai nobile meserii, pentru că implică acea legatură specială dintre medic şi pacient, când cel din urmă îşi pune viaţa în mâinile omului în halat alb. Ca medic, nu ai voie să faci greşeli, nu ai voie să eziţi, răspunderea este enormă. Dacă una din deciziile tale a fost eronată, iar rezultatul final este unul tragic, eşti obligat să trăieşti cu asta. Dacă ai conştiinţă, bineînţeles. Avem medici străluciţi, medici care zilnic salvează vieţi, și care probabil nu și-au luat examenele pe spagă, ci au învățat serios, chiar crezând în vocația lor. Avem și medici delăsători, care își tratează cu dispreț pacienții, medici care au ales această meserie gândindu-se în primul rând la foloasele materiale, fără să își bată capul prea mult cu problemele de etică profesională sau cu omenia față de cei aflați în suferință.
Pentru mulţi medici, acel legământ numit Jurământul lui Hipocrate înseamnă mai mult decât citirea unui text, într-un moment festiv. Pentru aceşti medici, munca lor înseamnă o misiune nobilă, înseamnă să facă totul pentru ajutorarea unui om bolnav, care poate şi-a pierdut toate speranţele. Pentru studenții care își iau examenele pe spagă, acest legământ nu înseamnă nimic, ei vor fi în viitor asemenea acelor doctori care pleacă în vacanțe exotice, sponsorizate de companii farmaceutice. Ei vor fi acei doctori care acordă atenția cuvenită unui pacient tot pe principiul șpăgii, al plicului primit pentru o operație sau o consultație. Roata corupției este bine unsă, de aceea avem o societate atât de bolnavă, pentru că până și în astfel de meserii primează nu competența, ci grosimea plicului cu șpagă.
Perchezițiile care au avut loc la UMF „Carol Davila” ne arată corupția la care s-a ajuns în învățământul românesc. Dar faptul că la o componentă atât de importantă cum este sănătatea, cunoștințele viitorilor medici sunt verificate și atestate prin șpagă este o veste șocantă și tristă pentru mulți. Dacă și în cadrul acestei facultăți, considerată de mulți de elită, se merge pe pricipiul șpăgii, este vai de sănătatea noastră, chiar suntem pe mâini bune. Se spune că medicina este știință și conștiință, încălzite de iubirea față de oameni. Profesorii care au luat șpagă și studenții care astfel au luat examenele, categoric nu au auzit despre acest adevăr. Ce facem însă noi și copiii noștri, care cândva ne vom pune sănătatea în mâinile acestor viitori medici?
Cristian Huluban