Românii vor continua să vă iubească, respectul pentru performanțele dumneavoastră sportive va rămâne neatins, dar la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie ne-ați dezamăgit, domnule Ilie Năstase.
Oricum am întoarce-o, ceea ce s-a întâmplat în timpul partidei dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta a fost rușinos. În calitatea sa de reprezentant al României la o competiție oficială, Ilie Năstase nu avea voie să se comporte ca un golan de cartier, să înjure ca la ușa cortului adversarii, cu atât mai mult cu cât era vorba despre femei. Nu te poți comporta așa atunci când ai fost un mare campion, trebuie să fii foarte atent la tot ce spui și ce faci, dacă vrei să fii în continuare un exemplu, un model. Ce exemplu a dat Ilie Năstese fetelor din echipa noastră, în calitatea sa de căpitan nejucător? Așa se comportă o gazdă cu oaspeții săi? Indiferent care era miza meciului și chiar dacă îți place să fii în prim plan și la 70 de ani, nu ai voie să te cobori la un astfel de nivel.
Am văzut că sunt mulți români care aprobă derapajul lui Năstase, invocând faptul că și noi suntem înjurați pe unde ne ducem. Așa o fi, deși eu nu-mi amintesc vreo competiție oficială la care unul din conducătorii echipei adverse să îi injure pe sportivii și antrenorii români. Și chiar dacă s-a întâmplat așa ceva, trebuie să răspundem la fel, să ne coborâm la un astfel de nivel, nu putem să demonstrăm că suntem civilizați și educați? Nimeni nu contestă faptul că Ilie Năstase a fost unul din numele care au făcut România cunoscută în lume, dar prin felul în care s-a purtat în timpul meciului de la Mamaia, fostul mare tenismen a pătat imaginea țării noastre, fără nicio exagerare.Toată presa internațională a semnalat cele întâmplate. Degeaba s-a dus ulterior Năstase la hotelul unde erau cazate sportivele britanice cu flori… după ce înjuri ca la ușa cortului niște tinere nu poți spera că un buchet cu flori poate șterge acele jigniri.
Cei care aprobă comportamentul lui Năstase amintesc că englezii sunt cei care au dat foc la stadioane, că tocmai ei nu respectă noțiunea de fair-play, deși au inventat-o, deci e foarte bine că s-a găsit cineva care să le mai dea peste bot. Ce legătură are ce au făcut englezii de-a lungul timpului cu felul în care știm noi să ne facem respectați? De ce încercăm să scuzăm un comportament urât al unui compatriot, găsind tot felul de argumente împotriva adversarilor, când este evident faptul că românul nostru a sărit calul într-un mod nepermis? Chiar dacă avea toate motivele din lume să intervină în timpul meciului, chiar dacă trecutul lui glorios și funcția actuală îi permiteau să aibă o părere, niciodată nu ar fi trebuit să se apuce să înjure adversarele fetelor noastre. Ca să nu mai vorbim despre derapajele libidinoase și glumele proaste la adresa femeilor din echipa britanică, peste care acestea au trecut cu eleganță.
A fost odată un mare campion al sportului alb, așa cum era numit cândva tenisul. Un jucător genial, despre care s-a spus că a jucat mereu cântând. S-a întâmplat de multe ori, ca la turnee de Grand Slam, spectatorii de pe arena centrală să-și părăsească lucurile, alergând spre terenul cu numărul 4 sau 5, doar pentru că ”acolo joacă Năstase”. A cucerit, prin felul său jovial, relaxat, prin loviturile sale geniale, milioane de admiratori în întreaga lume. După scandalul provocat la Mamaia, ne întrebăm, cu tristețe, de ce nu se poate purta Ilie Năstase așa cum a jucat cândva? De ce nu poate fi relaxat, de ce nu vrea să fie și un educator, nu doar un antrenor al fetelor noastre? Pentru cei care aprobă gesturile lui Năstase, în numele patriotismului, le spunem doar că a fi patriot e una, iar a fi patriotard cu totul altceva. Orîcât de îndrăgostiți am fi de imaginea jucătorului Ilie Năstase, nu putem să aplaudăm felul rușinos în care s-a comportat la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie.
Cristian Huluban