S-a stins acel zâmbet perfid de pe fața lui Ion Iliescu. Cel care i-a numit golani pe tinerii manifestanți este acum inculpat intr-un proces pentru crime împotriva umanității.
Se strânge lațul în jurul celor care au adus o imensă pată pe imaginea României, marea rușine numită Mineriada din 13-15 Iunie 1990. Finalmente, după atâția ani, Ion Iliescu este chemat să răspundă pentru felul în care a înțeles el ideea de democrație. Să chemi o hoardă de animale sălbatice pentru a-i ataca pe cei care nu sunt de aceeași părere cu tine, iată cum înțelegea șeful statului să respecte drepturile omului. Să ne aducem aminte de rolul Televiziunii publice din acele vremuri. Televiziunea a fost mereu un instrument de manipulare a maselor, iar acest lucru s-a văzut şi mai clar într-o ţară unde oamenii nu erau obişnuiţi să accepte şi alte păreri. Au fost educaţi, instruiţi, timp de 50 de ani, că singura regulă a unei societăţi este unanimitatea părerilor. Un singur partid, o singură opinie, o singură televiziune, nu existau alternative, pentru că orice alternativă ducea la destabilizarea societăţii.
Așa s-a ajuns la încălcarea grosolană a drepturilor omului. Erau intelectualii și studenții din Piața Universităţii, oameni care refuzau să accepte ideea că România se reîntoarce la comunism, împotriva unor brute al căror unic argument era pumnul sau bâta. Așa ne-au văzut străinii în acele zile, așa s-a terfelit imaginea României în lume, la numai câteva luni după ce am atras un mare capital de simpatie, în timpul Revoluției din Decembrie 1989.
Noua încadrare a lui Ion Iliescu, cea de inculpat, și acuzatia care i se aduce, de crime împotriva umanității, este și un semnal de alarmă asupra felului în care știm noi, românii, să ne alegem conducătorii. Acest om a fost de trei ori ales președinte al României, deși majoritatea oamenilor știau ce făcuse el în timpul Mineriadei, știau ce rol a avut în desfășurarea evenimentelor. Imaginile cu Ion Iliescu mulțumind minerilor, după ce aceștia au trimis în spitale mii de tineri, au fost văzute de o țară întreagă. Și totuși, cel care a ordonat represaliile a fost în fruntea statului timp de trei mandate. Cum ne alegem liderii, cum știm să discernem binele de rău, oare suntem chiar atât de ușor de manevrat, deși ne lăudăm că suntem un popor isteț?
Miza procesului în care va fi judecat Ion Iliescu și acoliții săi este una foarte mare. Unii vor spune că acum este prea târziu, că oricum omul este bătrân și nu poate fi aruncat la această vârstă în pușcărie. Rezultatul acestui proces va fi unul foarte important mai ales pentru viitor, pentru că trecutul, oricât de dureros ar fi pentru cei care au fost bătuți cu sălbăticie în timpul Mineriadei, nu mai poate fi reparat. Miza acestui proces este validarea sau invalidarea unui tip de politician și a unui sistem politic, bazat pe minciună și violență. Și poate cu această ocazie vom reflecta asupra alegerilor pe care le facem, pentru că daca Iliescu va fi găsit vinovat, fie că ne place sau nu, o parte din vină pentru cele întâmplate ne aparține și nouă.
Cristian Huluban