În toate epocile femeile însărcinate se străduiau să ofere viitorului lor copil condiții cât mai confortabile. Totuși, deseori viitoarele mămici nu aveau suficiente cunoștințe elementare despre ceea ce este într-adevăr benefic și ce nu. De aceea, destul de frecvent femeile gravide urmau niște sfaturi atât de nebunești, încât îmi vine să plâng.
Corsetele strânse
Femeile vor să arate bine întotdeauna, chiar și în timpul sarcinii. De aceea, în perioada, în care erau la modă taliile de viespe, viitoarelor mămici le erau propuse niște corsete speciale, care strângeau la maxim burtica. Chiar mai mult, mulți afirmau că asemenea accesorii erau benefice pentru viitorul copil și mămica sa! Se spunea că astfel femeile își mențineau postura corectă, iar copilul se dezvolta mai puternic.
Apropo, conform uneia dintre versiuni, corsetul a fost inventat inițial de regina spaniolă Juana de Portugal în 1468. Ea a rămas însărcinată de la amantul său și a ordonat să-i fie confecționat un accesoriu special din metal, cu care să-și poată ascunde sarcina.
Fumatul
În prezent pe fiecare pachet de țigări este scrisă cu litere mari avertizarea despre daunele provocate de nicotină. Iar până la începutul secolului XX fumatul era considerat benefic pentru gravide și mamele tinere! Se considera că el contribuie la îmbunătățirea digestiei și normalizarea metabolismului. Chiar și posterele publicitare din acea perioadă le îndemnau pe tinerele mame să fumeze!
Sarcina sub anestezie
Chiar și în prezent sunt destul de frecvente decesele din cauza alergiei la anestezie. De aceea, procesul de analgezie trebuie planificat foarte minuțios. Însă la intersecția secolelor XIX-XX unii medici recomandau pacientelor să inspire cloroform în timpul sarcinii! Din păcate, cloroformul influențează negativ funcționarea sistemului nervos central, iar femeile aveau deseori avorturi spontane…
Purtarea celor mai frumoase lucruri
Pe lângă indicațiile medicale, sarcina era întotdeauna însoțită de numeroase superstiții. Astfel, una dintre ele spunea că copilul se va naște neapărat frumos, dacă în timpul gravidității mama lui va purta cele mai frumoase lucruri.
Destul de frecvent această tendință ajungea până la nebunie. Femeile renunțau la îmbrăcămintea confortabilă doar pentru a arăta splendid. Spre exemplu, pe vremuri se purtau rochii foarte grele, decorate cu pietre prețioase.
Aparent și în prezent mulți cred în asemenea superstiții, deoarece chiar și în ultimele săptămâni de sarcină gravidele poartă încălțăminte cu tocuri uriașe.
Alcoolul
Cu doar o sută de ani în urmă medicii recomandau gravidelor să consume vin roșu. Într-adevăr, această băutură în cantitate mică aduce un oarecare beneficiu, însă puține femei respectau doza necesară. Odată ce doctorul le-a permis să bea, atunci puteau să se și îmbete!
Interzicerea călătoriilor cu mașina
Unele sfaturi ciudate pentru gravide au apărut datorită publicității îndoielnice. Astfel, într-o anumită perioadă conducătorii rețelelor feroviare din SUA afirmau că pentru o viitoare mamă călătoria cu automobilul este echivalentă cu călăritul unui mustang neîmblânzit. De aceea, femeilor însărcinate le era recomandat să evite călătoriile cu mașina, iar dacă era necesar să călătorească dintr-un oraș în altul, să folosească în acest scop doar trenul.
Frica de soare
Nimeni nu contrazice faptul că expunerea îndelungată la razele ultraviolete poate fi dăunătoare pentru sănătate, însă deseori frica de lumina solară depășea toate limitele raționale. Astfel, la sfârșitul secolului XIX gravidele erau povățuite să nu se expună deloc la soare, iar dacă erau nevoite să iasă afară, atunci doar ocrotindu-se complet de lumina solară cu ajutorul umbrelei, pălăriei, mănușilor și rochiei lungi până în pământ.