Lentilele de contact sunt menite să le facă viața mai ușoară celor care nu doresc să poarte ochelari de vedere, însă acestea au nevoie de o întreținere atentă. De asemenea, este important ca lentilele de contact să fie date jos înainte de culcare, deoarece pot cauza iritații, dar și alte probleme oculare, corneea fiind pusă în pericol. Dacă obișnuiești să adormi cu lentilele de contact, este necesar să știi ce poți face în astfel de situații, pentru ca vederea ta să nu aibă de suferit!
Ce ar trebui să faci dacă ai adormit cu lentilele de contact la ochi?
Dacă nu porți de foarte mult timp lentile de contact și ți s-a întâmplat să adormi cu ele peste noapte, a doua zi s-ar putea să te trezești cu o senzație de disconfort. Totuși, lentilele nu trebuie scoase imediat după trezire, chiar dacă sunt incomode. Este recomandat să clipești suficient, astfel încât lentila să fie cât mai hidratată și mai moale, cu ajutorul fluidului lacrimal. Dacă lentilele nu se ridică, poți folosi picături hidratante pentru ochi, sau chiar o soluție specială pentru lentilele de contact.
După ce lentila devine mai moale, aceasta poate fi scoasă cu grijă. Totuși, cel mai bine ar fi ca pe parcursul zilei respective să eviți aplicarea unei alte perechi de lentile de contact. Poți purta în schimb o pereche de ochelari, pentru ca ochii tăi să se poată relaxa. Dacă starea de disconfort persistă, îți recomandăm să contactezi un medic oftalmolog.
Pentru a evita astfel de situații, poți alege lentile de contact cu purtare extinsă, care pot fi ținute la ochi și pe timpul nopții, fără să îți cauzeze inflamații. Acum poți găsi astfel de lentile de contact pe lentiamo.ro, la prețuri accesibile.
Ce se întâmplă cu vederea ta dacă adormi cu lentilele de contact?
Dacă ți se întâmplă să adormi în autobuz sau în avion cu lentilele de contact la ochi, timp de 15-45 de minute, riscurile de a păți ceva sunt reduse. Totuși, dacă rămâi în timpul nopții cu lentilele de contact la ochi, acestea îți pot provoca inflamații, iar a doua zi te poți trezi cu o senzație de arsură și uscăciune.
Dacă se întâmplă să adormi o singură noapte cu lentilele de contact, problemele nu ar trebui să fie serioase, însă dacă faci un obicei din acest lucru, riști să îți afectezi vederea. Dacă ochii se înroșesc și sunt iritați tot timpul, iar pleoapele sunt inflamate, ar trebui să ceri ajutorul unui oftalmolog.
De asemenea, este recomandat ca lentilele de contact să nu fie folosite o zi întreagă, deoarece acestea pot provoca o ușoară iritare, mai ales dacă le porți până în momentul în care mergi la culcare. În timpul zilei, atunci când porți lentilele de contact, acestea acumulează impurități, cum ar fi particulele de praf, așa că cel mai bine ar fi să îți protejezi ochii de alergeni și de orice alte microorganisme, care îți pot provoca o conjunctivită.
Lentilele de contact cu purtare extinsă – soluția perfectă!
Dacă ți-ai făcut un obicei din a adormi cu lentilele de contact la ochi, cel mai bine ar fi să optezi pentru model de lentile care să nu îți afecteze vederea. Spre deosebire de lentilele de contact normale, care trebuie scoase înainte de culcare, lentilele de contact cu purtare extinsă pot fi utilizate pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când dormi. Aceste lentile sunt realizate din silicon-hidrogel, un material special, care permite ochilor să obțină suficient oxigen în timpul somnului, pentru a-ți proteja corneea. Lentilele de contact cu purtare extinsă pot fi lunare sau bilunare, dar după un timp de purtare, și acestea trebuie înlocuite cu o pereche nouă.
Sănătatea ochilor tăi este foarte importantă, așa că este necesar să alegi niște lentile de contact potrivite, pe care să le întreții corespunzător, astfel încât să eviți apariția infecțiilor și a inflamațiilor.
Despre autor: Absolvent al Facultății de Inginerie Biomedicală CTU din Praga – Optică și Optometrie, Jakub Odcházel este specialistul Maternia în oftalmologie și lentile de contact. Jakub joacă un rol central în companie, o parte crucială a activității sale fiind cea sa de optician cu peste șase ani de experiență în domeniu. În această funcție, este responsabil pentru toate problemele legate de oftalmologie și tulburări vizuale. De-a lungul carierei sale, Jakub a realizat refracția clasică subiectivă și obiectivă a ochiului cu ajutorul celor mai noi tehnologii PasKal 3D.