Important pentru cei care stau la curte! Un avocat explică dacă vecinul este obligat să participe la construirea gardului dintre proprietăți, potrivit Codului Civil.
Important pentru cei care stau la curte! Este vecinul obligat să participe la construirea gardului dintre proprietăți?
Important pentru cei care stau la curte! Este vecinul obligat să participe la construirea gardului dintre proprietăți? Avocatul Alexandra Chirilă a explicat că, potrivit Articolului 662 din Codul Civil, vecinii au obligația legală de a contribui împreună la costurile necesare pentru construirea unui gard comun.
În situația în care unul dintre vecini se opune, celălalt are posibilitatea de a-l obliga să suporte aceste cheltuieli printr-o acțiune în instanță.
„Răspunsul este da. Această obligație o găsim expres reglementată în Codul Civil la Articolul 662. Practic, această reglementare instituie obligația vecinilor de a contribui împreună la costurile necesare construirii unui gard comun.
Dacă unul dintre vecini se opune, atunci, celălat vecin îl poate obliga la suportarea acestor cheltuieli prin formularea unei acțiuni la instanța de judecată”, a spus aceasta într-o postare pe TikTok.
Ai nevoie de acordul vecinului când îți construiești sau modernizezi casa
În altă ordine de idei, amintim că atunci când îți construiești sau modernizezi casa, obținerea autorizației de construcție nu este singura obligație legală. Legislația în vigoare stabilește reguli stricte în ceea ce privește relațiile cu vecinii, tocmai pentru a preveni apariția conflictelor și pentru a asigura respectarea drepturilor de proprietate ale tuturor părților implicate.
Conform Codului Civil, orice construcție, lucrare sau plantație trebuie realizată la o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar, în lipsa unor dispoziții contrare prevăzute de lege sau de regulamentele de urbanism. Această normă are rolul de a proteja drepturile proprietarilor învecinați și de a preveni eventualele conflicte legate de amplasarea clădirilor sau amenajărilor.
Una dintre cele mai des întâlnite cauze de dispută între vecini este reprezentată de ferestrele, balcoanele sau terasele care au deschidere directă spre proprietatea alăturată. Legislația interzice executarea unor astfel de lucrări fără acordul expres, în formă scrisă, al vecinului.
Potrivit Codului Civil 2025, orice deschidere „pentru vedere” – fie că este vorba despre ferestre, balcoane, terase sau alte tipuri de deschideri – trebuie amplasată la o distanță de minimum 2 metri față de limita de proprietate. Distanța se măsoară de la zidul în care se află deschiderea până la linia de hotar.
În situația în care zidul este comun (așa cum se întâmplă în cazul construcțiilor lipite sau semilipite), deschiderea unei ferestre este interzisă fără acordul explicit al coproprietarului.