Sistemul educational din Romania se remarca prin existenta unui numar de elevi “geniali” care reusesc performante internationale (de exemplu la concursurile initiate de NASA), insa privit in ansamblul sau, are o performanta foarte slaba. In analizele internationale facute in ultimii ani, Romania s-a clasat in a doua jumatate a clasamentului, pe un loc modest. Altfel spus, elevii romani raman cu putine cunostinte asimilate corect dupa trecerea prin anii de studiu. Chiar si cei care, aparent, au note destul de bune la scoala. Cum se explica acest lucru? Asa cum au reclamat elevii si parintii tot mai vehement in ultima perioada, sistemul de invatamant din tara noastra pune accentul pe invatarea mecanica, pe teorie multa si prea putin folositoare, pe cunostinte asimilate cantitativ si nu calitativ. Elevii invata superficial, daca o fac, doar pentru note si nu pentru a se forma in sine pe plan profesional.
“Romanii nu sunt, in general, educati financiar, pentru ca, in Romania, invatam in scoala cantitatea de precipitatii din Sahara, poate cate sotii a avut Henric al V-lea, dar mai putin sa ne gestionam proprii bani sau sa rezolvam probleme financiare”, spunea recent, la un eveniment, Lucian Anghel, presedintele Bursa de Valori Bucuresti. Iata asadar, inclusiv in plan economic, cum romanii trecuti prin scoala ajung sa cada usor in capcanele pietelor financiare si sa nu fie capabili sa isi gestioneze bine bugetul personal. Este doar una dintre consedintele unui sistem educational neadaptat la realitatea moderna din societate, la nevoile adevarate.
Dezbateri despre sistemul educational sunt foarte multe, iar conducatorii statului (prin Parlament si Guvern) cauta mereu sa faca schimbari, mai mult sau mai putin inspirate. In ultima vreme, accentul s-a pus mai mult pe evaluari, deci din nou note si stres asupra copiilor. S-a constatat ca un elev munceste mai mult decat un adult intr-o zi normala, daca adunam orele de scoala cu cele necesare pentru rezolvarea temelor si eventual a activitatilor suplimentare.
Pentru ca sistemul este greoi si neperformant, axat pe multa munca si invatare mecanica, foarte multi copii au nevoie de meditatii scolare, de lucru suplimentar, ceea ce pune presiune financiara si pe parinti. Partea cea mai proasta este ca rezultatele, privite din urma, in afara de note, sunt nesatisfacatoare. Specialistii adevarati in multe domenii sunt tot mai putini, iar cei care exista adesea se pregatesc in afara scolilor, intr-o etapa ulterioara, independenta, pentru a putea accede practic catre un viitor bun pe plan profesional.
In prezent, apropierea evaluarilor, simularilor si examenelor finale pentru copiii de diverse niveluri de studiu determina “agitatie” pe internet. Pentru ca presiunea pe note este atat de mare, tentatia de a le obtine cu orice pret este foarte mare. Populare sunt asadar sistemele de dispozitive de copiat, handsfree de copiat si alte asemenea. Pana si pe Youtube se pot gasi detalii despre casti de copiat, asa cum este microcasca de culoarea pielii, fara fire, ce este in intregime de culoarea pielii. Ingeniozitatea in aceasta materie pare ca nu cunoaste limite. Desi risca foarte mult, copiii cauta metode de copiat pentru a avea mai multe sanse de reusita.
Iata asadar relativitatea acestui concept de reusita, indus doar de note obtinute la examene destul de dificile, la mai multe materii. De pe internet se pot comanda, chiar din tara noastra, produse precum cutiuta gsm pentru copiat sau pixul de copiat cu cartela sim. Cea mai populara este casca pentru copiat, un gen de “vedeta” in materie de sisteme de copiat. Casca de copiat se poate comada si se poate folosi conform instructiunilor disponibile de asemenea pe internet. Astfel, se pare ca numarul celor care “pacalesc” sistemul este destul de mare, tehnologia ajutandu-i pe multi sa obtina notele mult dorite. Ramane de vazut ce vor reusi acestia mai departe, daca vor avea diplome, dar nu si cunostintele teoretice si mai ales practice necesare in anumite domenii. Din fericire, marile companii, simtind probleme din domeniu, investesc in programe de mentorat, intership, cursuri practice si specializate la locul de munca.