Înțelegem prin labioplastie intervenția chirurgicală de remodelare a labiilor mici, în sensul micșorării dimensiunilor acestora.
Labiile mici pot să fie mai mari, mai lungi și/sau mai voluminoase decât în mod obișnuit, depășind labiile mari sau pot să fie asimetrice sau „căzute”.
Cauzele modificărilor de formă și volum a labiilor mici sunt:
– constituționale (pacienta s-a născut așa);
– sarcina;
– nașterea;
– hormonale;
– traumatismele repetate;
– procesul de îmbătrânire.
Când se recomandă labioplastia?
Doamnele apelează la labioplastie atunci când sunt deranjate de aspectul labiilor mici vizibile prin îmbrăcămintea strâmtă (costum de baie, colanți) sau în condițiile în care prezintă disconfort/durere în timpul: actului sexual, statului prelungit pe scaun, alergatului, mersului pe bicicletă sau echitației.
Procedura nu se efectuează pacientelor sub 18 ani, în sarcină sau în timpul perioadei menstruale
Ce presupune pregătirea pentru operație?
Preoperator se recomandă efectuarea unor analize uzuale de sânge, a unei electrocardiograme, a unui sumar de urină și a unui examen ginecologic pentru depistarea unei eventuale infecții urinare sau genitale.
Cum se realizează intervenția de labioplastie?
Operația se realizează în general sub anestezie locală, dar este posibilă și efectuarea intervenției sub rahianestezie sau sedare. În situația în care operația se desfășoară sub anestezie locală, prima etapă este reprezentată de aplicarea cremei anestezice timp de 30 de minute, urmată de injectarea anestezicului local.
Îndepărtarea țesutului labial în exces se poate realiza după mai multe tehnici, în funcție de particularitățile fiecărei paciente în parte.
Pentru excizie se utilizează aparatul cu radiofrecvență Ellman 4.0 MHz, care permite îndepărtarea cu precizie a țesutului în exces, iar sângerarea este minimă sau chiar absentă. Traumatismul produs de aparatul cu radiofrecvență este aproape inexistent, astfel încât a 2-a zi post-operator edemul și echimozele sunt minime.
După îndepărtarea țesutului labial, sutura se efectuează cu fire resorbabile, care sunt lăsate să cadă singure.
Ce presupune recuperarea postoperatorie?
În cazul intervențiilor efectuate sub anestezie locală, pacientele se externează în aceeași zi și revin la control a 2-a zi.
Se recomandă aplicații locale reci (gheață) timp de 48 ore postoperator și folosirea unui unguent cu antibiotic pentru 2 săptămâni.
Este indicat să purtați îmbrăcăminte lejeră, să evitați activitatea fizică timp de 3 săptămâni (yoga, echitația, mersul pe bicicletă și motocicletă timp de 8 săptămâni), iar activitatea sexuală timp de 6 săptămâni.
Apelați cu încredere la această intervenție chirurgicală, care vă poate îmbunătăți aspectul fizic, confortul și încrederea în propria dvs. persoană.