Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că măsura îngheţării salariilor i se pare una justă. Salariile şi pensiile vor putea să crească iarăşi cum ieşim din criza economică. “Eu sunt convins că în acest an vom ieşi din criza economică. Sunt bani de pensii. Pensiile în vigoare aşa rămân, crescute”, a spus șeful statului marți seara.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că măsura îngheţării salariilor i se pare una justă și că românii trebuie să fie conştienţi că economia a suferit şi că “nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021 înainte de ieşirea din criza economică”.
Șeful statului a menționat, în cadrul conferinței de presă de la Cotroceni, că vaccinarea în masă a populației este esențială pentru revenirea la normalitate și că redresarea economiei depinde de succesul campaniei de vaccinare și de obținerea imunizării colective.
”Măsura îngheţării salariilor mi se pare una justă. Suntem în plină pandemie, suntem în criză economică, suntem în faza în care încercăm prin vaccinare şi restricţii să încheiem această pandemie. Însă trebuie să fim conştienţi că economia a suferit, s-a contractat. Sunt mai puţini bani la buget, nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare, atenţie, lefuri bugetare, până nu ieşim din criza economică”, a afirmat preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis a precizat că nu se poate vorbi de austeritate, pentru că nu se taie salariile, pensiile, dar nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor.
”Că sunt mulţi nemulţumiţi şi asta pot să înţeleg, oamenii s-au aşteptat ca salariile să revină la normalitate, însă salariile şi pensiile vor putea să crească iarăşi cum ieşim din criza economică şi eu sunt convins că în acest an vom ieşi din criza economică. Sunt bani de pensii. Pensiile în vigoare aşa rămân, crescute”, a declarat el.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că salariile bugetarilor au fost plafonate la nivelul din decembrie 2020, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată de Guvern, precizând că în 2020 nu au fost micşorate veniturile celor din sistemul public.
“În 2020 nu ne-am atins de veniturile nimănui în sectorul public şi am avut măsuri pentru a susţine sectorul privat. Nici acum nu venim cu nicio tăiere, nu se întâmplă nimic cu veniturile din sistemul bugetar, rămân la nivelul din decembrie 2020 după ce a fost creştere anul trecut de 25% şi alte sporuri în mai multe sectoare. Anul acesta pentru a corecta aceste inechităţi şi a ne menţine într-un deficit bugetar de 7% trebuie să luăm această decizie. Urmează şi alte măsuri similare”, a declarat Florin Cîţu.
“Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României… După un an extrem de dificil, marcat de nenumărate sacrificii, în care prea mulți au pierdut lupta cu coronavirusul, acum ne aflăm într-un an al speranței al revenirii la normalitate. Vaccinarea în masă e singura soluție pentru reîntoarcerea la normalitate”, a declarat Klaus Iohannis în debutul conferinței de presă.
De succesul campaniei de vaccinare depinde evitarea unei crize profunde, care poate lăsa urme adânci în economie, educație… “Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușescă, astfel încât să obținem o imunizare la nivel național”, a mai spus Klaus Iohannis.
Campania de vaccinare trebuie făcută mult mai intens decât s-a făcut până acum, a precizat Klaus Iohannis. El consideră că este important ca mai multe personalități publice și politice să dea exemplul personal în acest sens. “Eu sunt convins că vaccinarea e esențială”, a precizat Iohannis.
Klaus Iohannis a fost întrebat ce poziție are vizavi de faptul că Grecia promovează ideea unui certificat unic european ca o dovadă de vaccinare.
“Personal nu consider că e o idee bună, s-ar crea un cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a spus Klaus Iohannis.
“Nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare”
Klaus Iohannis a fost întrebat și despre posibilitatea eliminării restricțiilor privind circulația pe timpul nopții. Șeful statului a precizat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu noii guvernanți pentru a discuta acest aspect și s-a ajuns la concluzia că “nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare”.
“Până când nu se va reduce foarte mult numărul de noi infectări, nu se va putea trece la relaxări”, a spus Klaus Iohannis, precizând că Sărbătorile de iarnă au făcut ca numărul infectărilor să crească în ultima perioadă.