Președintele Klaus Iohannis a îndemnat marți seara într-o nouă conferință de la Cotroceni, la răbdare după măsurile de restricție impuse luni, 9 noiembrie și a precizat că nu ia în calcul un lockdown în România nici de Sărbători.
Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști, marți seara. dacă ar fi de acord cu o carantină totală de două săptămâni pentru o libertate parțială în momentul Sărbătorilor, în contextul ipotetic în care noile măsuri restrictive luate acum nu vor avea efectul scontat.
“Nu luăm în considerare acum o carantinare totală, cum nu iau în considerare o carantinare totală de Sărbători”, a răspuns Klaus Iohannis.
Președintele a făcut aceste declarații după ședința de la Palatul Cotroceni, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful DSU, Raed Arafat, și specialiștii în gestionarea epidemiei, precum Alexandru Rafila și Adriana Pistol.
Klaus Iohannis a explicat că orice decizie de carantinare locală ține cont de “un catalog întreg de criterii”, catalog elaborat de specialiștii de la INSP:
“Carantinarea unor localități este posibilă, este în continuare posibilă, însă acesta este numai un singur parametru dintr-o serie întreagă de date care trebuie analizate de specialiștii acolo unde se propune o măsură sau alta, de exemplu, carantinarea. Este un catalog întreg de criterii, catalog elaborat de specialiștii de la INSP, care trebuie să fie luați în calcul atunci când într-un loc sau altul se propune carantinarea. Şi da, din păcate, sunt localități din România unde rata de infectare este foarte mare și s-a impus măsura carantinei locale”, a declarat Klaus Iohannis marți seara.
După câteva zile, vom vedea cât de eficient a fost noul set de restricții – a precizat președintele Iohannis, care a spus că nu poți să vii în fiecare zi cu noi măsuri.
“Obiectivul acestor restricţii este unul foarte clar: să încetinească răspândirea virusului. Cu cât mai mult se încetinește, cu atât mai uşor poate fi gestionată pandemia. Aceste măsuri sunt propuse de experţii noştri: medici, specialişti de la INSP, din ministere și așa mai departe, iar pentru a vedea dacă aceste măsuri prind, ca să mă exprim simplu, trebuie să avem răbdare, să aşteptăm rezultatul. Unii au comentat că aceste măsuri au venit prea repede, alţii au comentat că aceste măsuri au venit prea încet. Adevărul este că nu se poate să iei în fiecare zi alte măsuri. Trebuie să aştepţi un timp, spun specialiştii două săptămâni, pentru a vedea ce efect are un set de măsuri. S-a văzut că vechiul set de măsuri care a fost în vigoare nu a fost suficient. Ca arate, Guvernul a venit cu un nou set de măsuri. După câteva zile, vom vedea cât de eficient a fost acest nou set de măsuri, şi noi credem că va avea rezultate”.