Preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri la Magdeburg, Germania, premiul „Otto cel Mare” pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”. Şeful statului a afirmat că distincţia este „o reconfirmare a crezului permanent al ţării mele într-o Europă unită în pace şi democraţie”.
„Soţia mea, Carmen, şi cu mine dorim să vă mulţumim pentru primirea călduroasă în Saxonia-Anhalt şi în frumosul oraş Magdeburg. Vă mulţumesc dumneavoastră, tuturor! Sunt deosebit de onorat să primesc Premiul «Otto cel Mare», care are o semnificaţie specială nu numai pentru oraşul Magdeburg şi pentru Germania, ci şi pentru ideea unei Europe unite în jurul valorilor şi idealurilor democratice. Cu atât mai mult mă onorează acest Premiu, cu cât ne aflăm într-un oraş încărcat de istorie, într-o catedrală martoră a trecutului tumultos al Europei, Domul din Magdeburg. Accept acest premiu european în numele compatrioţilor mei. Susţinerea lor entuziastă pentru cauza europeană, pentru valorile şi principiile care ne unesc în Europa îmi dă încredere să acţionez în continuare pentru ca România să se afle, alături de celelalte state membre, alături de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, în centrul procesului de consolidare a proiectului european. Consider acest premiu o reconfirmare a crezului permanent al ţării mele într-o Europă unită în pace şi democraţie. Acest premiu este şi un îndemn pentru mine, personal, de a transmite mai departe cetăţenilor români, tinerilor în primul rând, convingerea că împreună vom reuşi să depăşim multiplele provocări ale lumii de astăzi”, a afirmat Klaus Iohannis, la ceremonia de decernare.
Preşedintele Iohannis a mai declarat că preşedinţia germană a Consiliului UE se va materializa în avansarea proiectului european şi va aduce beneficii tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
„Această distincţie oferă prilejul rememorării contribuţiei Împăratului Otto şi dinastiei Ottoniene la istoria medievală europeană. Totodată, ea reprezintă o ocazie de a reflecta la provocările cu care ne confruntăm astăzi şi la viitorul Uniunii Europene. Această festivitate are loc în contextul deţinerii de către Germania a Preşedinţiei Consiliului Uniunii. Aşa cum spune motto-ul Preşedinţiei germane, «Împreună pentru redresarea Europei», unitatea este soluţia la provocările cu care ne confruntăm. Am încredere că eforturile preşedinţiei germane se vor materializa în avansarea proiectului european, prin soluţii care să aducă beneficii tuturor statelor membre. Totodată, vă asigur că aveţi tot sprijinul României”, a completat Iohannis.
Klaus Iohannis: “Pentru a asigura consolidarea proiectului european avem nevoie de unitate “
Şeful Statului a amintit şi provocările UE în contextul pandemiei de COVID-19.
„Procesul de remodelare a lumii, pe care îl trăim azi, bazat inclusiv pe lecţiile învăţate din gestionarea crizei curente generate de pandemia de COVID-19, reprezintă o oportunitate majoră de progres în evoluţia Uniunii Europene. Pentru a asigura consolidarea proiectului european avem nevoie de unitate, coeziune şi solidaritate. Aceste principii sunt cu atât mai importante în contextul crizei sanitare cu care ne confruntăm. Este evident că un răspuns adecvat la o criză de asemenea magnitudine şi cu implicaţii atât de complexe nu poate fi decât un răspuns european comun şi coordonat”, a mai spus şeful statului.
Preşedintele ţării noastre a vorbit şi despre Pachetul de relansare economică.
„În luna iulie am agreat, alături de ceilalţi lideri ai Uniunii Europene, Pachetul de relansare economică. El reprezintă o dovadă clară a solidarităţii şi unităţii europene. Acordul, de o importanţă istorică, va sprijini puternic economiile statelor membre afectate de criza sanitară şi va contribui semnificativ la consolidarea proiectului european. În continuare, trebuie să construim pe baza solidarităţii, a coeziunii şi a unităţii, atât ca principii generale, cât şi în susţinerea unor iniţiative concrete. De exemplu, România a fost primul stat membru care a găzduit rezerva strategică de echipamente medicale pentru Uniunea Europeană – rescEU, care a facilitat în timpul pandemiei livrarea de echipamente esenţiale în zonele cele mai afectate, inclusiv în vecinătatea Uniunii Europene. Convergenţa nu mai este un simplu deziderat, ci o realitate tangibilă demonstrată încă o dată de criza curentă”, a mai afirmat preşedintele României.
El a adăugat că proiectul european trebuie consolidat.
„Un alt obiectiv major pe care îl avem este menţinerea şi dezvoltarea realizărilor proiectului european. Este momentul să întărim această moştenire europeană. Realitatea recentă ne-a arătat că nu izolarea, acţiunea individuală sau replierea naţionalistă reprezintă soluţia pentru statele membre şi cetăţeni, ci acţiunea comună în întărirea competenţelor europene şi în dezvoltarea mecanismelor europene de acţiune. Este nevoie aşadar să demonstrăm leadership. Astfel proiectul european va ieşi întărit din această grea încercare! Pe de altă parte, criza a arătat că suntem interdependenţi nu numai în interiorul Uniunii, dar şi în raport cu mediul global. Pe acest fond ni s-a întărit convingerea că trebuie să consolidăm legătura transatlantică, care este de importanţă vitală pentru noi şi reprezintă fundamentul civilizaţiei occidentale”, a mai explicat şeful statului.
“UE şi SUA fac parte din aceeaşi comunitate de valori”
Klaus Iohannis a vorbit şi despre Statele Unite şi a precizat că UE şi SUA fac parte din aceeaşi comunitate de valori.
„Uniunea Europeană şi SUA fac parte din aceeaşi comunitate de valori, iar ceea ce apropie cele două maluri ale Atlanticului este mult mai important şi profund decât diferenţele din prezent. În acelaşi timp, un rol global consolidat al Uniunii este cu atât mai important cu cât aceasta reprezintă o forţă la nivel internaţional şi un exemplu pentru alte naţiuni în domenii multiple, inclusiv lupta împotriva schimbărilor climatice şi susţinerea multilateralismului eficient şi pragmatic. Pe baza considerentelor menţionate, sunt ferm convins că o Uniune puternică – atât intern, cât şi pe plan global – va continua să aducă bunăstare şi securitate cetăţenilor săi, va continua să inoveze, să facă faţă provocărilor tehnologice şi să gestioneze crize majore, să fie un actor economic competitiv, precum şi un model de democraţie şi valori. România şi Germania, ca state ferm dedicate procesului de integrare europeană, sunt parteneri naturali în acest demers”, a conchis preşedintele Iohannis.