Folosirea dexametazonei ca tratament pentru coronavirus a fost aprobată în Japonia. Anunţul a fost făcut de Ministerul nipon al Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii din Japonia a aprobat folosirea dexametazonei, un steroid ieftin şi folosit pe scară largă, drept al doilea tratament împotriva COVID-19. Decizia a fost luată după ce un experiment clinic desfăşurat în Marea Britanie a demonstrat că acest medicament reduce mortalitatea pacienţilor spitalizaţi, scrie agerpres.ro
Aşadar, Japonia a inclus dexametazona drept opţiune de tratament alături de medicamentul antiretroviral remdesivir într-o revizuire recentă a manualului de proceduri privind COVID-19.
Acţiunile Nichi-Iko Pharmaceutical Co, care se numără printre companiile farmaceutice care produc acest medicament, au crescut în acest context cu 6,5%.
Studiul privind dexametazona
Un studiu ale cărui rezultate au fost anunţate recent în publicaţia New England Journal of Medicine arăta că dexametazona este primul medicament care salvează vieţi în cazul pacienţilor cu forme grave şi moderate de COVID-19. Descoperire este prezentată ca un uriaş pas înainte în lupta cu pandemia de coronavirus.
Când am putea avea un vaccin pentru coronavirus?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, în urmă cu două zile, efectuează teste clinice pentru 20 de vaccinuri anti-COVID, iar șansele sunt ca la mijlocul anului 2021 să poată fi distribuit cel puțin unul, potrivit coordonatoarei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan. Aceasta spune, într-un interviu pentru dpa, că cercetările pentru descifrarea genomului coronavirusului au început în ianuarie, iar în şapte luni s-au făcut mari progrese, potrivit Agerpres.
Soumya Swaminathan a precizat că în prezent OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice şi că riscul este mic să eşueze chiar toate. Aşadar, un vaccin ar putea fi disponibil la începutul anului viitor, după care urmează producţia pe scară largă, deci există speranţa că ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021. Presupunând că fiecare din cele 20 de vaccinuri candidate are şanse de 10% să fie corespunzător, ar însemna că am putea avea unul sau două vaccinuri, poate chiar mai multe.
Progresele sunt cele mai rapide înregistrate până acum în domeniu, faţă de orice altă boală din trecut. De la publicarea în ianuarie a secvenţei ARN-ului virusului şi până la prima testare a unui vaccin, în martie, au trecut doar trei luni – un succes fără precedent, susţine Swaminathan. Este posibil ca testele pe scară largă privind eficienţa – aşa-numita fază a treia – să se încheie în mai puţin de un an de la începutul cercetărilor pentru obţinerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii efectuează teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri, pentru a crește șansele de a găsi unul adecvat. Nivelurile de interes şi de investiţii sunt ridicate, dar există anumite criterii. Nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din pacienţi, deoarece asta nu va asigura încheierea pandemiei; este nevoie de o protecţie de 70%, în condiţii de siguranţă.