Izolația termică exterioară constă în aplicarea unui material de izolare și acoperirea pereților exteriori ai unei clădiri pentru a forma un strat protector care să mențină temperatura în interior. Aceasta este o măsură importantă atât din punct de vedere estetic, dar mai ales din punctul de vedere al confortului, al costurilor reduse și al siguranței.
În situația în care ești nevoit sa ții mereu caloriferul deschis în timpul sezonului rece sau să ții aerul condiționat pornit în permanență în zilele toride, ar trebui să iei în calcul izolarea casei. Te bucuri de o temperatură constantă și plăcută pe tot parcursul anului și reduci costurile la întreținere. Poți lua în calcul accesarea de credite nevoi personale ifn pentru a realiza această schimbare și a investi în eficiență, dacă banii economisiți deja nu sunt suficienți.
Beneficiile izolației exterioare
-
Reduce consumul de energie;
-
Oprește pierderea căldurii prin pereți, uși, ferestre și tavan;
-
Oferă confort termic în orice sezon;
-
Reduce umiditatea din locuință;
-
Reduce zgomotul care intră în casă;
-
Previne degradarea pereților pentru că menține o temperatură potrivită în pereți și minimizează riscul de dezvoltare a mucegaiului sau a igrasiei, evitând astfel reparații ulterioare costisitoare și apariția anumitor afecțiuni respiratorii.
Caracteristicile materialelor utilizate la izolația exterioară
Materialele utilizate la izolația exterioară trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum:
-
Să aibă conductivitate termică scăzută, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie bune izolatoare;
-
Să fie rezistente la apă, pentru a preveni infiltrațiile care pot duce la deteriorarea izolației și a structurii clădirii;
-
Să aibă un grad înalt de rezistență la foc;
-
Să reziste la factorii de mediu precum razele UV, variațiile de temperatură și alți factori de degradare;
-
În general, izolația ar trebui să permită trecerea vaporilor de apă, astfel încât să se evite acumularea de umiditate în pereți.
-
Este ideal ca materialele de izolare să fie produse într-un mod ecologic, să aibă un conținut redus de COV (compuși organici volatili) și să fie reciclabile sau biodegradabile la sfârșitul duratei lor de viață.
-
Să fie ușor de instalat. Materialele ar trebui să fie suficient de maleabile sau flexibile pentru a se potrivi diferitelor forme și dimensiuni ale clădirii.
-
Să fie rezistente la dăunători precum rozătoare sau insecte.
Materiale utilizate în izolația exterioară
Vata minerală bazaltică
Având o densitate ridicată, vata minerală bazaltică este eficientă atât pentru izolare termică, dar și pentru izolare fonică. Previne dezvoltarea bacteriilor și a altor dăunători, este ignifugă, nu eliberează substanțe toxice, fiind sigură pentru om și mediu. În plus, poate fi reciclată, deci reprezintă o opțiune ecologică.
Vata minerală de sticlă
Vata minerală de sticlă are un preț mai mic față de vata bazaltică și izolează termic la fel de bine, însă, pentru izolarea fonică, nu e la fel de eficientă pentru că are o densitate mai mică. Totodată, este mai flexibilă și mai ușor de montat decât cea bazaltică.
Polistirenul expandat
Polistirenul expandat este folosit des pentru izolarea exterioară, având o conductivitate termică redusă și un cost mai mic față de cel extrudat. Este ușor de transportat și montat și împiedică formarea condensului și a igrasiei. Însă, poate lua foc ușor, se degradează în timp și nu este foarte prietenos cu mediul înconjurător.
Polistirenul extrudat
Polistirenul extrudat prezintă, în principal, aceleași avantaje și dezavantaje ca cel expandat, dar este mai dur și mai rezistent. Cu toate acestea, dacă nu este montat corect, poate conduce la apariția mucegaiului.
Spuma poliuretanică
Spuma poliuretanică este un material sintetic ce are la bază ulei mineral și zahăr. Are un coeficient de transfer termic scăzut, ceea ce înseamnă că este un izolator termic eficient. Aceasta se dilată când e aplicată și umple orice gol, acționând ca o barieră împotriva pătrunderii apei și a aerului.
Rezistă în timp dacă este ferită de razele ultraviolete și poate fi aplicată în locuri greu accesibile. De asemenea, ajută la prevenirea pătrunderii insectelor, a rozătoarelor și a altor dăunători în locuință.
Alegerea materialului pentru izolația exterioară
Alegerea soluției optime pentru izolația exterioară depinde de mai mulți factori, cum ar fi precipitațiile, clima, orientarea clădirii față de punctele cardinale, gradul de umbrire, tipul acoperișului, existența mansardei sau beciului și suprafața pereților exteriori.
De asemenea, este important tipul fundației, prezența camerelor la demisol sau subsol, precum și materialele folosite pentru construcție. Consultarea cu un specialist este esențială pentru a alege soluția potrivită, dată fiind complexitatea acestor factori.
Costuri pentru izolația exterioară
Izolația termică poate avea costuri variabile în funcție de materialele alese și manoperă. Este util să-ți calculezi bugetul încă de la început pentru a ști dacă ești capabil să faci față costurilor.
Dacă ai nevoie să îți suplimentezi bugetul, apelează la un credit rapid pentru această investiție și fă rost de banii de care mai ai nevoie pentru a investi în siguranța și confortul locuinței tale!