Analize medicale obligatorii după 40 de ani. În timp, corpul nostru devine vulnerabil la anumite afecțiuni medicale, așa că este important să mergem preventiv la medic.
Odată cu vârsta, organismul slăbește din cauza transformărilor care apar la nivel celular și deci la nivelul organelor.
Potrivit PrensaLibre, odată cu înaintarea în vârstă, celulele îmbătrânesc și funcționează cu dificultate.
Funcționarea corectă a organelor depinde de buna funcționare a celulelor lor. În plus, în unele organe, celulele mor și nu sunt înlocuite, astfel încât numărul acestor microorganisme se reduce în timp.
Testiculele, ovarele, ficatul și rinichii sunt câteva exemple de organe în care numărul de celule scade semnificativ odată cu vârsta. Când numărul de celule scade prea mult, organul nu funcționează normal.
Prin urmare, majoritatea organelor încep să cedeze odată cu vârsta.
Deteriorarea funcționării unui organ va face ca organismul să fie vulnerabil la diferite boli, cum ar fi cancerul, de exemplu. Experții în sănătate consideră că primele semne ale îmbătrânirii afectează adesea mușchii și oasele. În timp ce ochii și urechile încep să se schimbe la începutul vârstei adulte.
Multe dintre funcțiile corpului ajung la cea mai bună stare cu puțin timp înainte de vârsta de 30 de ani, iar din acel moment începe o deteriorare constantă, astfel încât la 40 de ani este necesar să vizitezi periodic medicul.
Deși multe dintre funcții continuă să fie adecvate, o scădere a abilităților organismului face dificilă gestionarea diferitelor tipuri de stres, inclusiv activitatea fizică intensă, schimbările extreme ale temperaturii mediului și bolile.
Medicina preventivă
Este obișnuit ca oamenii să uite să viziteze medicul când se simt bine; totuși, experții în sănătate asigură că este important să vizitați periodic medicul, chiar dacă nu există disconfort, deoarece îngrijirea preventivă permite diagnosticarea în timp util a unor boli.
În orice caz, diagnosticarea la timp a unei patologii permite începerea tratamentului și prevenirea daunelor ulterioare, spune un medic internist.
„Cel mai bine este să vizitați constant medicul pentru că atunci când este detectată o problemă, oamenii pot colabora cu specialiști pentru a crea un plan de tratament adecvat”, spune Ovalle.
El adaugă că controalele medicale de rutină sunt de o importanță vitală pentru a menține o sănătate bună și pentru a ne prelungi speranța de viață. Printre lista bolilor care pot fi prevenite prin controale medicale preventive se numără infarcturile, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, colesterolul, tulburările hormonale și alimentare și chiar unele tipuri de cancer.
Specialiștii consideră că prin anumite analize medicale se pot evita multe boli și deși nu există o vârstă definită pentru a începe controlul, este indicat să mergi la medic de cel puțin două ori pe an, mai ales când se împlinește 40 de ani.
Analize medicale recomandate
Tensiunea arterială: verificați-vă tensiunea arterială cel puțin o dată pe an. Dacă numărul de sus este între 120 și 139 mm Hg sau numărul de jos este între 80 și 89 mm Hg, atunci continuați să o verificați în fiecare an. Dacă nu se încadrează în aceste intervale, va fi necesar să i se acorde o urmărire mai exhaustivă.
Profil lipidic: constă într-un test de sânge pentru a detecta nivelurile de colesterol și trigliceride.
Test de glucoză: un test de sânge poate determina dacă nivelurile de glucoză din sânge sunt adecvate.
Această substanță este strâns legată de diabet.
Examen stomatologic: indiferent de vârstă, este necesar să vizitați periodic medicul dentist; Totuși, dacă această activitate nu face parte din obiceiurile tale, să ajungi la 40 de ani poate fi un moment bun pentru un control și curățare, deoarece dinții se deteriorează în timp.
Examen oftalmologic: faceți un examen oftalmologic la fiecare doi până la patru ani, dacă aveți vârsta cuprinsă între 40 și 54 de ani. Specialistul dumneavoastră vă poate recomanda examene oftalmologice mai frecvente dacă aveți probleme de vedere sau sunteți în pericol de a dezvolta glaucom.
Densitometria osoasă: este un test care permite determinarea densității calciului în oase și este utilă pentru depistarea osteoporozei. De obicei, se efectuează folosind raze X, ultrasunete sau izotopi radioactivi.
Indicele de masă corporală: este necesar ca medicul dumneavoastră să vă determine indicele de masă corporală pentru a ști dacă sunteți supraponderal, deoarece această afecțiune poate duce la alte patologii precum diabetul, de exemplu.
Analize medicale obligatorii după 40 de ani
Examen dermatologic: De la 40 de ani se recomanda efectuarea unui examen cu aluniță. O vizită la dermatolog vă poate ajuta să preveniți cancerul de piele și să controlați leziunile, mai ales dacă sunteți expus la mult soare.
Testele funcției renale: acestea constă într-un test de urină și un test de sânge pentru a determina cât de bine filtrează rinichii, precum și cantitatea de creatină pe care o elimină în sânge. Ele permit, de asemenea, să vedem dacă există prezență de albumină, o proteină care apare dacă rinichii sunt afectați.
Teste ale funcției hepatice: acesta este un test de sânge care măsoară anumite proteine, enzime și alte substanțe care arată o funcționare adecvată a ficatului, cum ar fi albumina, alanina aminotransferaza, aspartat aminotransferaza și bilirubina, printre altele.
Electrocardiograma: Este un test care înregistrează activitatea electrică a inimii și permite să se determine dacă există modificări ale ritmului cardiac. Analizează ritmul, regularitatea bătăilor, dimensiunea și poziția atriilor și ventriculilor.
Examenul tiroidian: Acesta este un test de sânge pentru a măsura cantitatea de hormoni T3, T4 și TSH, precum și funcția timusului, care este o glandă găsită în creier. Există medici care nu consideră acest test ca parte a examenelor preventive.