În acest articol îți vom prezenta istoria malaxorului pentru aluat, dar și a cuptoarelor, modul în care acestea au evoluat de-a lungul timpului, dar și impactul pe care acestea l-au avut în bucătărie și asupra lumii culinare. De la originile lor străvechi, până la modernele modele pe care le folosim astăzi în bucătăriile noastre.
Malaxor aluat pizza
În secolul al XIX-lea a apărut pentru prima dată un malaxor de aluat. Acesta a fost folosit în principal în mediile industriale, pentru a produce o cantitate mare de pâine și alte produse de panificație. Înainte de această invenție, brutarii făceau tot aluatul manual, astfel erau solicitați din punct de vedere fizic și pierdeau mai mult timp în prepararea alimentelor. Practic, imaginează-ți ce ar însemna pentru restaurantul tău ca bucătarii să trebuiască să pregătească manual aluatul pentru 50-60 de pizza zilnic.
Primele malaxoare de pe piață erau mecanice, incredibil de mari și de grele și aveau motoare cu aburi și roți hidraulice. Cu trecerea timpului, acestea au devenit mai sofisticate, iar odată cu evoluția tehnologiei, malaxoarele de aluat au fost portabile și mai mici. Primul malaxor de aluat electric a fost creat de la începutul secolului al XX-lea. Popularitatea lor a crescut și au început să fie utilizate atât în rândul brutarilor casnici, cât și în bucătăriile profesionale.
Astăzi, un malaxor de aluat pizza este disponibil într-o gamă mult mai diversificată – de la modele mici de mână, până la modele de dimensiuni industriale. Acestea sunt acum instrumente indispensabile oricărui restaurant, datorită faptului că le permite bucătarilor să amestece aluatul într-un mod eficient și rapid și să producă rezultate consistente de fiecare dată.
Cuptor pizza
Istoria cuptoarelor de pizza datează din cele mai vechi timpuri, unele dintre acestea au fost descoperite chiar și în ruinele antice grecești și egiptene. S-a descoperit că aceste cuptoare timpurii erau realizate fie din lut sau cărămidă și erau folosite pentru coacerea pâinii, a pizzei și a altor mâncăruri simple.
Cu toate acestea, primul cuptor de pizza adevărat a fost cuptorul roman, dezvoltat în secolul al III-lea î.Hr. Acestea aveau la baza sa piatra sau cărămida și erau capabile să producă o gamă diversificată de feluri de mâncare. S-a descoperit că până în perioada Renașterii – cupptoarele pentru pizza erau un accesoriu comun pentru bucătăriile italienilor, fiind folosite în prepararea unei game mari de pizza, pâine sau produse de panificație.
Cu trecerea anilor și cu apariția restaurantelor, cuptoarele de pizza au continuat să evolueze și ele, astfel s-au creat modele mult mai versatile și mai eficiente. Între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea printre cele mai populare cuptoare de pizza, erau cuptoarele pe lemne. Pe atunci, multe familii și întreprinderi de specialitate dispuneau de propriul cuptor.
Secolul XX a venit cu popularitatea cuptoarelor electrice și pe gaz. Aceste modele au început să fie preferate atât de bucătarii clasici, cât și de cei profesioniști. Au avut un impact atât de mare, grație controlului mai mare pe care îl aveau oamenii asupra temperaturii ș a timpului de gătire, făcând astfel posibilă gătirea unei game mai mari de mâncare. Cuptorul modern pentru pizza pe care îl cunoaștem astăzi, a fost inventat spre finalul secolului XIX de către Antonio Vittorio Bertola.
În prezent, există nenumărate modele de cuptoare de pizza disponibile – de la cuptoare electrice, pe lemn, gaz, cu convecție și multe altele. Acestea se regăsesc în diferite dimensiuni, stiluri și modele pentru folosirea atât în bucătăriile casnice, cât și în cele comerciale.
Impactul asupra lumii culinare
Invenția cuptoarelor de pizza și a malaxoarelor a avut un impact mare asupra lumii culinare, revoluționând astfel preparatele și mâncărurile pe care le consumă oamenii. Acestea au făcut posibile crearea mâncărurilor mai complexe și au permis o mai mare precizie în gătire. Producția în masă a pizzei, a pâinii sau a altor produse de panificație – posibile datorită malaxorului și a cuptorului, au avut de asemenea un impact profund asupra societății noastre.