Poate era evident, poate nu, dar folosirea telefonului în mașină avea o scăpare: nu trebuia să-l folosești ca să vorbești la el. După câteva accidente soldate cu răniți și morți, în urma unor live-uri stupide pe Facebook, legea a fost modificată și adoptată ca să fie mai clară.
Când a fost interzisă prima dată folosirea telefonului la volan, a fost recomandat un dispozitiv de tip handsfree. Între timp, mașinile moderne îți permit să conectezi telefonul la sistemul audio al automobilului. Doar că internetul s-a dezvoltat mai repede decât legea.
Astfel, ai aflat despre șoferi care făceau live pe Facebook în timp ce conduceau. Pentru astfel de accidente stupide, legea a fost modificată. De acum, șoferilor – fie că sunt în autovehicule, fie că sunt în tractoare sau tramvaie în mișcare – le e interzis să folosească telefonul indiferent ce fac cu el.
Legea se aplică și altor conducători de vehicule, cum ar fi bicicliștii. Pe scurt, n-ai voie să ții telefonul în mână, sub nicio formă. Amenzile vor fi majorate în astfel de cazuri. Pentru șoferi, în anumite condiții, se va merge până la suspendarea permisului de conducere. Ordonanța a fost adoptată pe 12 august de Guvern.
De ce era nevoie de modificarea legii privind folosirea unui telefon
Până acum, Codul Rutier prevedea doar cazul în care șoferii foloseau telefonul ca să vorbească la el. Iar bicicliștii nu erau pe listă. Potrivit datelor oficiale, între 1 ianuarie 2016 și 1 noiembrie 2018, la nivel național, au fost constatate și sancționate 176.339 de încălcări ale normelor referitoare la interzicerea folosirii telefonului în timpul mersului. Iar accidentele cauzate de live-uri realizate la volan au devenit mai numeroase.
Sancţiunea este de 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 lei) şi 4 puncte de penalizare pentru cei care conduc autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. Permisul şoferilor de autovehicule va fi suspendat 30 de zile pentru încălcarea legii dacă fapta este comisă în acelaşi timp cu altă contravenţie pentru circulaţia vehiculelor.
De asemenea, pentru persoanele ce folosesc un vehicul care nu necesită permis, amenda este aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule: de la 6 la 8 puncte de amendă.
Live-ul pe Facebook, motiv pentru schimbare
Guvernul a prezentat trei cazuri cu consecinţe grave în care a fost folosit telefonul la volan pentru live pe Facebook.
La data de 12.10.2018 pe DN59, între localităţile Voiteni şi Jebel din judeţul Timiş, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în acelaşi sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului din primul autoturism şi a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care şi un copil de 3 ani) au fost transportate la spital.
La data de 30.09.2018, pe strada Calea Bucureşti din municipiul Craiova, judeţul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul autoturismului şi-a pierdut viaţa.
La data de 19.07.2018, în judeţul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor două”, conform notei de fundamentare.
În 60 de zile de la intrarea în vigoare, poliţia rutieră va trebui să informeze participanţii la trafic privind măsurile adoptate prin comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri.