Părinții români se vor bucura să afle că, din această lună, alocațiile pentru copiii din România vor beneficia de o majorare. Ca referință, de fapt este vorba de o indexare anuală în raport cu rata inflației. Practic, de acum înainte, nu va mai exista niciun an fără o creștere, doar că prima se resimte în piață din luna februarie 2023.
În 2023, de acum înainte, valoarea alocației de stat pentru copii se va indexa cu rata inflației pe anul trecut. În cazul de față, este vorba de 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică pentru 2022. Această majorare anuală a fost bătută în cuie prin OUG 126/2021 prin următoarea afirmație, ”începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.
Cât de mari sunt alocațiile copiilor în 2023
În contextul în care INS a confirmat o inflație de 13,8% pe 2022, alocațiile se majorează cu aceeași valoare după cum urmează:
683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.
Pe 2022, conform avocatnet.ro, alocațiile copiilor au avut următoarele valori: 600 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani și de 243 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).
În teorie, au mai existat inițiative similare și în trecut, dar implementarea a tot fost amânată, până acum. “Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la finele anului trecut.